Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuropsykiatrista kuntoutusta ei saa lopettaa

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kolmetoistavuotiaalla tyttärelläni on autismin kirjon häiriö HFA (high functional autism) sekä visuaalinen hahmotushäiriö NLD. Viime syksynä hän pääsi Hyksin Kipinä-osastolle, jossa hoidetaan neuropsykiatrista kuntoutusta tarvitsevia nuoria. Ennen pääsyä kuntotukseen tyttäreni oli pitänyt vuoden taukoa koulusta ja ollut kotona.

Tyttö alkoi kuntoutua nopeasti, ja muutama viikko sitten hän alkoi käydä koulussa. Alettiin jo puhua kotiutumisesta. Syrjäytymiskehitys oli katkaistu.

Helmikuussa hänelle kerrottiin, että osasto lopetetaan maaliskuun lopussa. Tyttö lopetti koulunkäynnin ja alkoi voida huonosti. Kotiutushaaveista luovuttiin. Koska mitään vastaavaa kuntoutusosastoa ei ole, tytölle luvattiin paikka nuorisopsykiatriselta tutkimus- ja hoito-osastolta. Kukaan ei ole osannut kertoa, onko osastolla autismin kirjon tuntevaa henkilökuntaa.

Olen joutunut olemaan yhteydessä Husin psykiatrian johtoportaaseen saadakseni varmistuksen, että osastolla on pätevää henkilökuntaa tytärtäni kuntouttamaan. Mitään ei ole luvattu, mutta tilannetta on kovasti pahoiteltu.

Kysyin tyttäreltäni, mitä hän ajattelee osaston lopettamisesta. Vastaus oli: "Kuule, ei ketään kiinnosta auttaa meitä epänormaaleja."

Ihmettelen, että Husin nuorisopsykiatria lopettaa ainoan osastonsa, jossa kuntoutetaan neuropsykiatrisia nuoria. Nuorten neuropsykiatrinen poliklinikka on jo lopetettu. "Jotain uutta" toimintaa aletaan kuulemma suunnitella näitä nuoria varten. Minulle ei ole osattu vastata, mitä se on.

Osastojaksoa tarvitsevien, niin sanottujen nepsy-nuorten ripottelu ympäriinsä nuorisopsykiatrisille osastoille on epäeettistä. Autismin kirjon nuori on aivan erilainen kuin "tavallinen" nuori, jolla on psykiatrisia pulmia. Vuorovaikutus, aistitoiminnot, ajattelu, uni ja jopa ruoansulatus ovat erilaisia kuin muilla ja vaativat hoitotaholta laaja-alaista osaamista asiasta.

Autismin kirjon häiriöt tunnistetaan nykyisin yhä aikaisemmin. Lievästi autististen nuorten määrä kasvaa. Mitä myöhemmin häiriöt tunnistetaan, sitä todennäköisemmin seuraa masennusta, ahdistusta ja käytöshäiriöitä. Nuorten neuropsykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen tarpeen määrä kasvaa.

Kotona tehtävästä hoidosta puhutaan paljon. Motiivina siihen on raha, ei nuorten hyvinvointi. Entisaikaan, kun autismia ei tunnettu, autistit pantiin mielisairaalaan. Ei kai enää nykyisin?

Maailman tärkeimmän tytön äiti
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat