Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopisto kouluttaa muuttamaan yhteiskuntaa

Mielipide
 
Jukka Kola

Oli sitten koulu tai yliopisto, tärkeintä kuitenkin on, mitä opiskelulla halutaan saavuttaa. Opettajien ja opiskelijoiden sitoutuminen, opetuksen sisältö ja laatu sekä työelämävalmiudet ovat ratkaisevia.

Yliopistot kouluttavat nuorisoa palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Se ei riitä, vaan Helsingin yliopistossa koulutamme opiskelijoitamme muuttamaan yhteiskuntaa, kotimaassa ja kansainvälisesti. Teemme työtä maailman parhaaksi.

Yliopisto edellyttää enemmän itsenäisyyttä kuin "koulu", mutta samalla panostamme erityisesti uusien opiskelijoiden ensikokemukseen. Haluamme luoda tunteen "meidän yliopistostamme". Tarjoamme opiskelija- ja opettajatuutorointia, myös lukujärjestykset niitä haluaville. Olemme luoneet Opettajien akatemian levittämään parhaita opetuskäytänteitä.

MIT:n professoria, Helsingin yliopiston Vuoden alumnia Bengt Holmströmiä kannattaa kuunnella. Opiskelijoiden ja opettajien yhteistyötä on tiivistettävä. Samalla opiskelijoiden on otettava vastuuta siitä, ovatko he osa- vai kokopäiväisiä opiskelijoita. Se auttaisi kohdentamaan opetusta ja ohjausta paremmin. Opiskelijat osaavat äänestää jaloillaan ja antaa palautetta. Siten laatu kohenee niin perinteisessä luento-opetuksessa kuin pedagogisesti laadukkaassa verkko-opetuksessakin.

Yhdysvalloissa yhtä professoria kohti on vain muutamia opiskelijoita, Suomessa usein kymmeniä. Eroa on myös lukukausimaksujen vaikutuksessa: Yhdysvalloissa opiskelijat maksavina asiakkaina myös vaativat enemmän.

Anna-Sofia Bernerin (HS 8. 3.) epäilemän byrokratian sijasta opettajien aika kuluu tutkimukseen ja opetuksen valmisteluun. Helsingin yliopistossa kaikki opettajat myös tutkivat. Olemme tarjonnet laadukasta opetusta ja oppimista jo 375 vuoden ajan, ja parannamme koko ajan.

Vaikuttavinta yhteiskunnallista vuorovaikutusta ovat yliopistoista valmistuvat nuoret, jotka lähtevät muuttamaan maailmaa paremmaksi paikaksi elää meille kaikille, globaalisti.

Jukka Kola
rehtori, Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat