Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulumainen opiskelu ei uhkaa akateemista vapautta

Mielipide
 
Pekka Pohjankoski
Anna-Sofia Bernerin mielestä (HS Sunnuntai 8. 3.) Suomessa opiskelijoilta ei vaadita oikein mitään eivätkä he tiedä, mitä heiltä odotetaan.

Anna-Sofia Berner kirjoitti (HS Sunnuntai 8. 3.) yliopiston koulumaisuuden puolesta. Hänen mukaansa suomalainen sivistysyliopisto kärsii asenteesta, jonka mukaan se ei ole koulu, vaan jotain hienompaa ja parempaa. Havainto on tärkeä, sillä koulumainen opiskelu ja laadukas tieteen tekeminen eivät ole keskenään ristiriidassa.

Kokemukseni suomalaisesta yliopisto-opiskelusta oikeustieteen alalla tukee Bernerin näkemystä. Suoritettuani angloamerikkalaisille opetusmetodeille rakentuvan IB-lukion saavuin yliopistoon motivaatiota puhkuen. Petyin heti siihen, että yliopistossa ei kerrottu, mitä perustutkinto-opiskelijalta edellytettiin. Jokainen tentti oli kuin pääsykokeen kopio, mutta kukaan ei missään vaiheessa ohjeistanut, miten kirjoittaa parempia koevastauksia.

Kirjoittamistaitoa, juristin pääilmaisukeinoa, ei opetettu järjestelmällisesti. Opinnot suoritettiin usein sieltä mistä aita oli matalin eikä palautetta annettu. Akateemisen vapauden hengessä opiskelijoiden oppimistuloksista ei ollut vastuussa kukaan.

Olen nyt jatko-opiskelijana Harvardin yliopistossa Yhdysvalloissa. Täällä opiskelijoilta vaaditaan jatkuvaa panostusta opintoihinsa. Luennoille pitää valmistautua tiukan aikataulun puitteissa ja annetut tehtävät vastaavat juristin työtä: muistioiden kirjoitus ja suullinen argumentointi ovat olennainen osa opetussuunnitelmaa.

Kurssit eivät keskity vain ajantasaisen lainsäädännön kartoittamiseen, vaan opiskelijoilta odotetaan yhteiskunnallisten rakenteiden kyseenalaistamista. Opiskelijoita pidetään akateemisen yhteisön jäseninä ja professorit suhtautuvat heihin mielenkiinnolla ja kollegiaalisesti.

Vaikka yliopiston taloudellisilla resursseilla on merkitystä, suuri ero on ideologiassa. Innostava opetus ja opiskelijoille asetettavat vaatimukset eivät ole suoraan riippuvaisia yliopiston vauraudesta. On valitettavaa, jos panostus opettamiseen ja opiskeluun leimataan vähättelevästi "koulumaiseksi".

Koulumainen opiskelu ei tarkoita opiskelijoiden valinnanvapauden rajoittamista tai sitä, että opiskelija pakotetaan istumaan tietyillä kursseilla suuren osan opiskeluajasta. Yksinkertaisimmillaan kyse on siitä, että opiskelijoiden tulee nähdä opiskelu todellisena päätoimena ja yliopisto-opettajien pitää kantaa vastuuta opiskelijoiden hyvistä oppimistuloksista.

Yliopiston perusajatuksiin kuuluu akateemisen tiedeyhteisön vapaus seurata ajatuksiaan ja toteuttaa uusia ideoita. Laadukkaaseen opetukseen nojautuva aktiivinen opiskelu ei ole ristiriidassa tämän ihanteen kanssa. Akateemisella vapaudella on vain vähän itseisarvoa, jos yliopisto ei samalla opeta perustaitoja, joilla opiskelijoiden akateeminen potentiaali muuntuu tosielämän teoiksi.

Pekka Pohjankoski
Cambridge, Massachusetts
Yhdysvallat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat