Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityiset koulut saavat liikaa rahoitusta

Mielipide
 
Rauno Jarnila

Helsingin Sanomissa on ollut (6. 3. ja 7. 3.) virheellisiä tietoja yksityisten peruskoulujen rahoituksesta. Aloite Helsingin yksityisten sopimuskoulujen kustannuksia koskevaan haastatteluuni TV1:n uutisissa (4. 3.) ei ollut minun vaan Ylen toimittajan.

HS:n kirjoitusten väitteet rahoitusepäkohdan julkistamisen tarkoitushakuisuudesta ovat varsin omituisia. Olisiko minun pitänyt kieltäytyä haastattelusta ja tietolähteiden kertomisesta, kun kustannusvertailujen julkistaminen saattaa olla yksityiskoulujen kannalta epäedullista?

Televisiohaastattelussa totesin, että rahoituslainsäädännön virheiden takia yksityiset koulut saavat liikaa lakisääteistä rahoitusta Helsingiltä, kun niillä on keskimäärin vähemmän erityistä tukea saavia ja vieraskielisiä oppilaita kuin kaupungin kouluissa. Summittainen rahoitusjärjestelmä ei ota tätä huomioon. Kolmantena virheellisyyteen johtavana porrastustekijänä mainitsin kaksikielisyyslisän. Kun yhdenkään kaupungin sopimuskoulun opetuskieli ei ole ruotsi, kyseisen lisän jakaminen sopimuskouluille on kokonaan perusteetonta.

Rehtori Aki Holopaisen väite yksityiskoulujen järjestämästä erityisopetuksesta on liioitteleva ja jopa virheellinen. Erityisoppilaita niissä on olennaisesti vähemmän kuin kaupungin kouluissa, ja viidessä sopimuskouluissa ei ole lainkaan erityisluokkia, jolloin tavanomaista enemmän voimavaroja tarvitsevista oppilaista huolehditaan pääasiassa kaupungin kouluissa.

Koulujen kustannusvertailuja on julkisissa tietolähteissä. Opetuslautakunnan vuotuinen yksityiskoulusopimusten mukainen ennakkolaskelma sisältää tiedot siitä, paljonko yksityiset sopimuskoulut saisivat kaupungilta rahoitusta kaupungin kouluina ja paljonko se poikkeaa niiden valtion kautta saamasta kaupungin maksamasta lakisääteisestä rahoituksesta. Tiedot sisältyvät vuoden 2015 osalta lautakunnan 16. 12. 2014 pidetyn kokouksen pöytäkirjaan. Pöytäkirjan voi lukea kaupungin nettisivulta.

Opetushallitus julkistaa vuosittain jälkikäteen tiedot koulutuksen järjestäjien toteutuneiden kustannusten ja saadun lakisääteisen rahoituksen vastaavuudesta. Tuoreimmat vertailut koskevat vuotta 2013, ja ne on julkaistu perusopetuksen osalta 19. 12. 2014 Opetushallituksen nettisivuilla.

Näissä tietolähteissä kustannuksia verrataan eri perustein. Kumpikin paljastaa kuitenkin saman tosiasian: yksityisten sopimuskoulujen yhteensä saama lakisääteinen rahoitus kaupungilta on liian suuri.

Rauno Jarnila
Helsingin opetustoimen johtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat