Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Dyykkaaminen on myös vaikuttamista

Mielipide
 
Saara Mattila Olli Ripatti

Kiitos ruokaa vailla olevalle dyykkaajalle mielipidekirjoitukesta (HS 9. 3.). Kolmihenkinen perheemme hakee ruokaa lähikauppojen roskiksista viikoittain. Olemme valinneet dyykkaamisen osaksi elämäämme kuitenkin muista syistä kuin riittävän toimeentulon tai ruuan puutteessa.

Dyykkaaminen on meille tietoinen valinta laskea elintasoamme ja kulutustamme yhteiskunnallisesti. Yritämme säästää ympäristöä ja sille koituvaa kuormitusta; pois heitetty syömäkelpoinen ruoka on helppo nähdä poisheitettyinä resursseina. Dyykkaamisemme taustalla vaikuttavat myös eläinoikeussyyt. Vastustamme kapitalistista eläintuotantoa ja sen eläimille aiheuttamaa kärsimystä sekä eläintuotannosta koituvaa ympäristön kuormitusta ja tuhoa.

Eläinperäisten tuotteiden päätyminen roskikseen edustaa täyttä välinpitämättömyyttä eläimiä ja ympäristön muuttamista ja tuhoamista kohtaan. Pois heitetyn eläinperäisen tuotteen dyykkaaminen ja hyödyntäminen ravintona voivat antaa edes jonkinlaisen arvon eläintuotannossa pidetylle eläimelle, vaikkei sen kärsimyksiä millään lailla korvaakaan. Ainakin siten voi jättää toisen ympäristöä muokkaavan tuotteen ostamatta.

Dyykkaajan jäljiltä ei jää roskiksiin muita jälkiä kuin se, että vielä syömäkelpoinen ruoka on otettu roskiksesta pois. Terve järki sekä haju- ja makuaisti riittävät tunnistamaan turvallisen ruuan, myös roskiksesta otetun.

Dyykkaamisen luulisi sopivan kaikille käytännöllisistä syistä, mutta toivottavasti myös dyykkaamisen yhteiskunnallinen ja aktivistinen puoli voisi tulla kuulluksi.

Saara Mattila
Olli Ripatti
Jyväskylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat