Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistukset tarvitsevat selvän aikataulun

Mielipide
 
Jaakko Numminen

Pitkinä virkavuosinani kansliapäällikkönä saatoin seurata läheltä lainsäädännön valmistelua ja sen aikatauluttamista. Meno oli karkeasti yleistäen suunnilleen seuraava.

Kun neljän vuoden eduskuntakausi alkoi, hallitus keskusteli melko pitkään tarvittavista yhteiskunnallisista uudistuksista ja asetti sen päätteeksi asiantuntevan, tavallisesti parlamentaarisesti muodostetun komitean, joka työskenteli vuoden pari, joskus kolmekin.

Sen jälkeen hankittiin laaja lausuntomateriaali, laadittiin siitä yhteenveto, valmisteltiin virkamiestyönä laki- ja asetusehdotukset ja niiden perustelut. Monesti asia ehti vielä eduskuntakäsittelyyn samalla vaalikaudella mutta ei läheskään aina. Yleensä syntyi kestävää lainsäädäntöä.

Mitä tästä voi oppia? Vaalien jälkeen uuden hallituksen tulisi verraten nopeasti, muutaman viikon kuluessa, sopia siitä, mitkä uudistus- ja lainsäädäntöhankkeet pannaan käyntiin, asettaa tarpeelliset valmisteluelimet ja mielellään laajapohjaiset parlamentaariset komiteat asiantuntijoineen.

Komiteatyöskentelylle on varattava 1–1,5 vuotta kestävä aika. Lausunnot on hankittava siedettävällä puolen vuoden määräajalla. Lausunnoista tulee teettää välittömästi yhteenveto ja varata laki- ja asetustekstien kirjoittamiselle puolen vuoden aika, jolloin asian eduskuntakäsittelylle voitaisiin varata aikaa vuosi, enintään puolitoista. Aikataulua voisi nopeuttaa siten, että lakitekstien valmistelu pantaisiin käyntiin jo lausuntokierroksen aikana. Aikataulu vaatisi tiukan seurannan.

Jaakko Numminen
ministeri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat