Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaissopimus vihdoin ratifioitava

Mielipide
 
Petri Pohjonen

Mari Rantanen ja Tarmo Heikkilä esittivät huolensa YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskevan sopimuksen tilasta Suomessa (HS Mielipide 3. 3. ja 8. 3.). Vaikka eduskunta hyväksyi sopimuksen maaliskuun alussa, ei sopimuksella ole käytännössä merkitystä ennen kuin se on ratifioitu.

YK:n vammaissopimuksen tarkoituksena on suojella ja taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet.

Sopimus edellyttää valtioilta toimia fyysisen, henkisen ja sosiaalisen ympäristön sekä kommunikaatioympäristön tekemiseksi esteettömäksi vammaisten henkilöiden kannalta. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat täysin keskeisiä asioita, jotta vammaisten henkilöiden ihmisoikeudet voivat ylipäänsä toteutua. Harva tulee ajatelleeksi, että esimerkiksi paikka portaiden takana on ihmisoikeusloukkaus pyörätuolin käyttäjälle, mikäli vaihtoehtoista esteetöntä reittiä ei ole järjestetty.

YK:n vammaissopimuksen ratifiointia suomalaiset ovat saaneet odottaa jo aivan liian pitkään. Tätä odotusaikaa on perusteltu kansalliseen lainsäädäntöön tehtävillä muutoksilla.

Muutoksia on toki tehtykin, mutta aivan liian hitaasti. Olemme hävettävällä tavalla peränpitäjiä kansainvälisessä yhteisössä.

Petri Pohjonen
puheenjohtaja, Invalidiliitto ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat