Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuttajan kielikurssi on hintansa väärti

Mielipide
 
Tiina Tawast

Espoon maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto (HS Kaupunki 7. 3.) osui asian ytimeen todetessaan kielitaidon olevan tärkein edellytys sille, että maahanmuuttajan elämä Suomessa ja kotiutuminen voisivat onnistua.

Työssäni vantaalaisen terveyskeskuksen depressiohoitajana kohtaan maahanmuuttajia, joiden motivaatio, halu ja rohkeus päästä rakentamaan uutta elämää Suomessa on lannistettu kielikurssille pääsyn odottamisella.

Tiedän, että kurssien opettajat ja muut työntekijät tekevät parhaansa. Mutta kuten Haapalehtokin totesi: koneistossa ei ole tarpeeksi potkua. Tämän potkun, maahanmuuttajien kielikoulutuksen päivittämisen tämän päivän ja tulevaisuuden tarpeiden tasalle, voisi joku rohkea sisällyttää vaaliohjelmaansa.

Odottavan aika on pitkä. Erityisen pitkä se on vailla sosiaalisia kontakteja ja verkostoja olevalle, kielitaidottomalle, entisessä kotimaassaan usein traumaattisiakin asioita nähneelle ja kokeneelle maahanmuuttajalle.

Pahimmillaan näiden kielikurssin alkamista täällä odottavien kokema yksinäisyys ja näkymättömyys sekä järjestelmän hitaus ovat johtaneet masennukseen ja eristäytymiseen, itsemurha-aikeisiinkin. Odottajista tulee aktiivisten toimijoiden sijasta kohteita, objekteja, millä on suora vaikutus heidän kokemaansa ihmisarvoon ja elämän mielekkyyteen.

Kuitenkin maahanmuuttajat ovat tavallisia ihmisiä, jotka tullessaan Suomeen ovat halunneet integroitua tähän yhteiskuntaan: opetella kielen, kouluttautua ja työllistyä. Kun tämä ei ole onnistunut, sairastumista voidaan – valitettavasti – pitää terveenä reaktiona.

HS:n jutussa todettiin, että yhden maahanmuuttajan kielikurssin hinta on keskimäärin 7 000 euroa. Se on pieni hinta verrattuna siihen, mitä vaikeasti masennukseen sairastuneen ja sen myötä mahdollisesti työkykynsä menettäneen maahanmuuttajan hoito tulee tälle yhteiskunnalle maksamaan. Tämä olisi hyvä huomioida, kun mietitään maahanmuuttajien kielikoulutuksen järjestämistä.

Tiina Tawast
sairaanhoitaja (amk),
teologian maisteri (sosiaalietiikka)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat