Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Gallupeista pitäisi antaa enemmän taustatietoja

Mielipide
 
Pertti Suhonen

Helsingin Sanomat on viime aikoina julkaissut useita uutisia TNS Gallupilla teettämistään mielipidekyselyistä. Vaalien alla gallupit palvelevat niin äänestäjiä kuin puolueita ja kansanedustajaehdokkaitakin kertomalla, mitä kansalaiset ajattelevat keskeisistä teemoista.

Palvelu toimisi paremmin, jos lehti tarjoaisi yleisölleen riittävät edellytykset arvioida tutkimuksia ja niiden tuloksia.

Gallupista kertovan uutisen yhteydessä on useimmiten faktalaatikko, jossa kerrotaan tutkimuksen tekemisestä. Se on kuitenkin aina puutteellinen ja sisältää välillä harhaanjohtavaa tietoa, kuten esimerkiksi HS:n uutisessa 6. 3. Uutisen faktalaatikossa kerrottiin, että tulosten virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa. Tämä pätee kuitenkin vain koko tuhannen hengen aineistosta laskettuihin prosenttilukuihin.

Uutistekstin päähuomio kohdistui eri puolueiden kannattajien mielipiteiden eroihin. Puoluekohtaisten prosenttilukujen virhemarginaalit ovat paljon laveammat kuin koko aineiston.

Esimerkiksi kun kokoomuksen kannattajista 54 prosentin mielestä kulttuurin osuus valtion menoista pitäisi pitää ennallaan, tuon prosenttiluvun virhemarginaali on noin kymmenen prosenttiyksikköä molempiin suuntiin. Luku perustuu arvioon, että tuhannen hengen otoksesta noin 600 kertoo puoluekantansa ja heistä kokoomuksen kannattajia on 17 prosenttia eli noin 100.

Faktalaatikon muista puutteista vakavin liittyy aineiston edustavuuteen. Siinä ei kerrottu, miten tutkimuksen otanta on suoritettu ja kuinka suuri osa alkuperäisestä otoksesta vastasi.

Selvittämättä jää sekin, miten tavoittamattomuuden ja kieltäytymisten aiheuttamia vinoutumia aineistossa korjattiin.

Uutisen faktalaatikkoon ei ehkä mahdu kaikkea tutkimuksen arvioimisen ja ymmärtämisen kannalta tarpeellista tietoa, mutta mikä estää laittamasta tietopakettia lehden verkkosivuille?

Pertti Suhonen
emeritusprofessori, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat