Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kaikelle tarjotulle työlle kysyntää?

Mielipide
 
Veikko Halttunen

Juhana Vartiaisen ja Anders Borgin Strategia Suomelle -raportissa yhdeksi keskeiseksi ehdotukseksi nousee odotetusti työn tarjonnan lisääminen. Ehdotuksen tarkoituksena on työllisyysasteen nostaminen ja sitä kautta talouspoliittisen liikkumavaran lisääminen.

Vartiainen ja Borg lähtevät siitä, että tarjonta luo kysyntänsä. He siis uskovat siihen, että työn tarjonnan lisääminen maan sisältä tai ulkopuolelta ei johda työttömyyden kasvuun vaan pikemminkin päinvastoin. He perustelevat näkemystään muun muassa sillä, että Ruotsissa työttömyys on vähäisempää kuin Suomessa, vaikka Ruotsissa työn tarjontaa on lisätty.

Työn tarjonnan osalta on tärkeää huomata, että kouluttamattoman työvoiman tarjonnalle on kysyntää vain, jos työn hinta painuu hyvin alas. Silloin keskeiseksi kysymykseksi nousee se, tuleeko työntekijä palkallaan toimeen.

Toisaalta on aloja, joilla kysynnän ja tarjonnan välillä vallitsee huomattava epäsuhta. Suomessa esimerkiksi lääkäripalvelut on tällainen ala. On turha miettiä, tuotetaanko lääkäripalvelut julkisesti vai yksityisesti, mikäli tarjonnasta on jatkuva pula. Kilpailuttaminen ei ratkaise laadun ja hinnan ongelmaa kokonaisvaltaisesti silloin, kun hinta-laatusuhteeltaan kehnoinkin palvelu käy joka tapauksessa kaupaksi. Vain tarjonnan lisääminen, tässä tapauksessa Suomessa työskentelevien lääkärien määrän kasvattaminen, auttaa asiaan.

Onkin mietittävä, mihin tehtäviin ihmisiä Suomessa koulutetaan. Tarjonta olisi hyvä saada kohtaamaan kysyntä muillakin kuin pienipalkkaisilla aloilla.

Veikko Halttunen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat