Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lasikatto rajoittaa yritysten kilpailukykyä

Mielipide
 
Maria Vesanen Sari Tomperi

Toimittajat Ruut Tolonen ja Katja Boxberg käsittelivät tuoretta tutkimusdataa naisjohtajien määrästä ja toivat esille, että naisjohtajien määrä on polkenut paikoillaan koko viime vuosikymmenen niin Suomessa kuin maailmallakin (HS.fi 5. 3.).

Naisjohtajuudesta on tehty lukuisia selvityksiä ja raportteja, mutta sen edistäminen on jäänyt puheiden tasolle. Lasikatto ei ole ainoastaan ikävä este naisten henkilökohtaisen urakehityksen kannalta, vaan se on liiketoiminnan rajoite myös yrityksille. Tutkitusti sellaiset yritykset, joiden ylimmässä johdossa on myös naisia, menestyvät merkittävästi paremmin kuin ne yritykset, joiden johdossa naisia ei näy.

Naisia tarvitaan johtotehtävissä esimerkiksi siksi, että naisilla on iso rooli kotitalouksien ostopäätöksissä ja he muodostavat puolet kuluttajakunnasta. Erilaisista työntekijöistä ja moninaisista asiakkaista koostuva maailma tarvitsee monimuotoista johtamista. Työelämä muuttuu, mutta käsitys johtajuudesta tuntuu pysyvän samana.

Monimuotoisen johtamisen merkittävä este on sosiaalisesti rakentunut, yksiulotteinen käsitys oikeanlaisesta johtajuudesta. Mielikuva suomalaisesta johtajasta on kiistatta keski-ikäinen, solmiota kantava valkoinen mies, jolla on taka-taskussa diplomi-insinöörin paperit.

Toimintaamme ohjaavat tiedostamattomat ennakkoluulot, jotka ylläpitävät käsitystämme oikeanlaisesta johtajasta. Tutkimustiedon valossa esimerkiksi johdon rekrytoinneissa mieskandidaatti vetää usein pisimmän korren, jos loppusuoralla ovat mies ja nainen.

Naisten piikkiin naisjohtajien vähäistä määrää ei voi panna. Naisilla riittää kiinnostusta, mutta nykyinen johtamiskenttä ja siihen liittyvät käsitykset eivät välttämättä houkuttele. Vuoden 2014 lopussa julkaistun Dialogi 2015 -selvityksemme mukaan 51 prosenttia työikäisistä naisista on kiinnostunut ylimmän johdon tehtävistä jossakin vaiheessa työuraansa ja 72 prosenttia keskijohdon tehtävistä. Kuitenkin alle kolmannes naisista tunsi, että miehillä ja naisilla on tasavertaiset mahdollisuudet edetä johtotehtäviin. Naiset kokevat, että he joutuvat todistelemaan pätevyyttään erityisesti miesvaltaisilla aloilla.

Naisjohtajien määrän lisäämiseksi tarvitaankin nyt konkreettisia tekoja, sillä raportit ja puheet eivät ole tuottaneet toivotunlaisia tuloksia. Naisille pitää tarjota mahdollisuuksia kartuttaa osaamistaan ja johtamisvalmiuksiaan sekä luoda sellaisia urapolkuja, jotka voivat viedä huipulle asti.

Perheen ja uran yhteensovittamista pitää tukea yrityksissä kaikin mahdollisin keinoin. Tiedostamattomien ennakkoluulojen purkamiseksi tarvitaan tietoisia ja avoimia prosesseja, erityisesti rekrytoinneissa. Nämä asiat lähtevät yrityskulttuurista. Meidän pitää myös uskaltaa kysyä, millaista johtamista nykyään tarvitaan, ja päivittää kriteerit vastaamaan nykyisiä tarpeita.

Maria Vesanen
Sari Tomperi
Dialogi-hanke 2015: Naiset johtajiksi – huipulla on vielä tilaa!
Viestintätoimisto Ellun Kanat

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat