Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joukkoliikenne ei ole esteetöntä sokeille

Mielipide
 
Sari Kokko Hanna-Leena Rissanen Minna Ågren

Kalle Könkkölä totesi (HS 8. 3.) joukkoliikenteen olevan nykyisin pääkaupunkiseudulla lähes esteetöntä. Sokeille esteetöntä joukkoliikennettä ei ole olemassa. Kosketusnäytöllinen lipunleimauslaite tulee lisäämään joukkoliikenteen esteellisyyttä entisestään. Sen käyttäminen on sokealle mahdotonta ilman kuljettajan apua.

Nykyisin sokeilla on vapaalippu, jota ei tarvitse leimata. HSL katsoo, että kosketusnäytöllinen leimauslaite on myös sokeiden käytettävissä. Totuus on toinen. Laitteen käyttö on opeteltava yksilöllisesti, ja silti virheleimauksen mahdollisuus on suuri.

Laite ei anna äänipalautetta toiminnoista, tunnusteltavat merkit kiertävät vain laitteen reunoilla ja itse matkan valinta tapahtuu kosketusnäytöllä. Kuljettajan ja lähijunissa konduktöörin on oltava valmiina avustamaan sokeaa matkustajaa leimauslaitteen käytössä. Muualla apua ei edes ole saatavissa.

Se, pääseekö sokea matkustaja joukkoliikennevälineen kyytiin ja pääseekö hän pois oikealla pysäkillä, on kiinni kanssamatkustajien ystävällisyydestä ja kuljettajien osaamisesta. Myös matkustajainformaation saaminen ennen matkaa ja sen aikana on sokeille puutteellista. Vähänkin vieraammat ympäristöt ovat sokeille mahdottomia, joten edes matka pysäkille tai sieltä pois ei useinkaan ole esteetön, koska sokea ei löydä haluamaansa paikkaan.

Usein sokea matkustaja ei ole mennyt bussiin, koska hän ei ole saanut selville, mikä bussi pysäkille on pysähtynyt. Ei ole poikkeuksellista, että sokea matkustaja ajaa oman pysäkkinsä ohi, kun kuljettaja ei kerro oikeaa pysäkkiä. Lähijunien lähtölaitureita ei kerrota sokeille sopivalla tavalla.

HSL:n mukaan vammaiset haluavat yhdenvertaista kohtelua muiden kanssa. Yhdenvertaisuus ei ole sitä, että kaikkia kohdellaan samalla tavalla riippumatta heidän yksilöllisistä tarpeistaan. Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa tekemään asianmukaiset ja kohtuulliset mukautukset, jotta vammainen voi muun muassa saada yleisesti tarjolla olevia palveluja yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Koska joukkoliikenne ei ole sokeille esteetöntä, nykyinen vapaalippukäytäntö on säilytettävä. Se ei aiheuta HSL:lle kohtuuttomia kustannuksia, sillä sokeiden asiakasryhmään kuuluu 0,1 prosenttia matkakorttiasiakkaista.

Sari Kokko
koulutuspoliittinen suunnittelija
Hanna-Leena Rissanen
esteettömyysasiamies
Minna Ågren
aikuisten aluesihteeri, Uusimaa
Näkövammaisten Keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat