Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tieteen ei tarvitse tuottaa sensaatioita

Mielipide
 
Samu Mäntyniemi

Tiedetoimittaja Susanne Björkholm antoi kolumnissaan (HS Tiede 9. 3.) osuvaa asiakaspalautetta: tieteellisten julkaisujen lukumäärää todella käytetään liian usein tutkimuksen tuloksellisuuden mittarina.

Björkholm harmittelee myös tutkijoiden lehdistötiedotteita, joiden avulla tutkijat antavat ymmärtää löytäneensä jotain yllättävää ja mullistavaa, vaikka eivät olekaan.

Halpaan mennyt toimittaja sitten tulee antaneeksi tutkijoille aiheetonta palstatilaa, jonka tutkijat voivat kirjata saavutuksekseen yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen sarakkeeseen.

Usein tutkijat itsekin odottavat löytävänsä jotain uutta ja ennen tuntematonta. Myös tieteellinen julkaisukäytäntö on pitkään ollut samaan suuntaan kallellaan.

Tulokset, jotka tukevat aiempaa käsitystä eivätkä tue uuden ilmiön löytymistä, jäävät usein kokonaan pöytälaatikkoon tai tulevat julkaisusarjassa hylätyksi uutuusarvon puuttuessa.

Erityisen julkaisuharhan on aiheuttanut useiden lehtien vaatimus niin sanotun tilastollisen merkitsevyyden testaamisesta silloin, kun havaintoaineiston avulla pyritään päättelemään vaikkapa uuden lääkkeen vaikutusta. Testaaminen viritetään siten, että viisi prosenttia tutkimuksista antaa tilastollisesti merkitsevän tuloksen, vaikka lääkkeellä ei olisi minkäänlaista vaikutusta. Kun lehdet sitten julkaisevat vain ne tutkimukset, joissa tilastollinen merkitsevyys on löydetty, lääkkeen vaikutuksesta saadaan todellista ruusuisempi kuva.

Vaikka tilastollisen merkitsevyyden ongelmat on tunnettu vuosikymmeniä, menetelmä on edelleen laajassa käytössä ja ohjailee tutkimustulosten julkaisemista. Julkaisuharhan korjaamiseksi muutamille aloille on viime aikoina kuitenkin perustettu lehtiä, jotka julkaisevat erityisesti negatiivisia tutkimustuloksia.

Helmikuun lopulla eräs psykologian julkaisusarja ilmoitti, että se ei lukuisten väärien tulkintojen vuoksi julkaise tilastollisen merkitsevyyden tunnuslukuja enää lainkaan.

Arvokkaita tiedonjyviä ovat siis kaikki huolella tehdyt ja hyvin dokumentoidut tutkimukset, vaikka ne usein ovatkin tylsiä ja vain vahvistavat aiempia päätelmiä. Ilman näiden tulosten systemaattista julkaisemista emme kuitenkaan pysty asettamaan uusia tuloksia oikeaan perspektiiviin.

Björkholmin mukaan kiireiset tiedetoimittajat mielellään poimivat yllättäviltä ja mullistavilta näyttävät lehdistötiedotteet juttujen aiheiksi.

Kun tämän lisäksi tiedetään, että tutkijoita kiitellään medianäkyvyydestä, niin voinemme päätellä, että tutkijoille on asetettu perverssi houkutin kirjoittaa sensaatiohakuisia lehdistötiedotteita.

Voisiko tässä olla tiedetoimittajien mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisia lehdistötiedotteita tutkijat kirjoittavat?

Samu Mäntyniemi
professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat