Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorisopsykiatristen häiriöiden hoitoa kehitetään

Mielipide
 
Klaus Ranta Matti Holi

Nimimerkki Maailman tärkeimmän tytön äiti (HS Mielipide 11. 3.) toi esiin huolen autismin kirjon häiriöstä kärsivän tyttärensä hoidosta. Kiitämme kirjoittajaa tärkeän asian esille tuomisesta ja tämän nuorten ryhmän eduista kiinni pitämisestä.

Hyks nuorisopsykiatrian palvelujärjestelmässä tunnetaan autismin kirjo ja muut neuropsykiatriset häiriöt varsin hyvin. Ne ovat palveluissamme neljänneksi yleisin häiriöryhmä. Kirjoittajan mainitsema Kipinä-osasto on ollut palveluvalikossamme yksi – ei ainoa – paikka, jossa näitä häiriöitä kohdataan ja hoidetaan. Yleisyytensä vuoksi näitä häiriöitä on tutkittu ja hoidettu myös nuorisopsykiatrian tutkimus- ja hoitopoliklinikoilla ja osastoilla, ja myös niihin on kehittynyt hoidon osaamista.

Hyks on parhaillaan kehittämässä neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten hoitoa ja kuntoutusta siten, että neuropsykiatristen ongelmien tunnistaminen tapahtuu entistä aiemmin. Tänä vuonna neuropsykologista ja neuropsykiatrista tutkimusta tarjotaan asiaan erityisesti perehtyneiden ammattilaisten toimesta nuorten ensivaiheen hoidontarpeen arvioihin selvästi aiempaa enemmän.

Neuropsykiatrista poliklinikkatoimintaa ei lopeteta, vaan Hyks koordinoi vaativimpien neuropsykiatristen häiriöiden tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen kuntoutusyksikkö Kupoliin vuoden 2015 aikana. Neuropsykiatrisista häiriöistä kärsiville nuorille käynnistetään siellä uusia kuntoutusmuotoja, kuten liikkuvaa ja verkostoituvaa työtä. Siellä myös laajennetaan päiväaikaista ryhmämuotoista kuntoutusta.

Neuropsykiatrista työtä tekevien ammattilaisten osaaminen uskoaksemme kehittyy koordinoinnin tuloksena edelleen. Niille nuorille, jotka tarvitsevat joksikin aikaa sairaalakuntoutusta, järjestämme palvelut, joissa hyödynnetään koko laajan Hyks-yksikkömme osaaminen. Osastoilla on entuudestaan neuropsykiatrista osaamista.

Valtaosalle yö- tai ilta-aikainen oleskelu sairaalayksikössä ei ole tarpeen eikä tuo lisäetua päiväkuntoutukseen nähden. Niillä Helsingin sairaalaosastoilla, joissa neuropsykiatrisia häiriöitä hoidetaan, hoito perustuu kuvattuun suunnitelmaan.

Uudistuksessa ei siis supisteta vaan laajennetaan ja koordinoidaan uudelleen neuropsykiatrisista häiriöistä kärsivien nuorten hoitoa.

Emme käytä mielisairaala-termiä kuvauksena mistään psykiatrisista osastopalveluistamme. Palveluja kehitetään järjestelmällisesti aktiivisiksi ja potilasryhmäkohtaisiksi.

Klaus Ranta
lääketieteen tohtori, dosentti, linjajohtaja, Hyks nuorisopsykiatria
Matti Holi
lääketieteen tohtori, dosentti,
toimialajohtaja, Hyks Psykiatria

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat