Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko turvallisuuspolitiikkamme muuttumassa?

Mielipide
 
Kyösti Virrankoski

Parin viikon kuluttua alkaa Yhdysvaltain järjestämä ilmasotaharjoitus Virossa ja Itämerellä. Siihen osallistuvat myös Suomi ja Ruotsi. Kyseessä ei ole, toisin kuin julkisuudessa on usein väitetty, sotilasliitto Naton harjoitus eikä rauhankumppanuusharjoitus. Siihen ei osallistu esimerkiksi Itämeren alueen merkittävin Nato-maa Saksa. Se on osa Yhdysvaltain omia toimia, joilla se osoittaa valmiuttaan puolustaa Baltiaa ja Viroa.

Harjoitus toteutetaan Viron ja Itämerten alueella, jolloin se on päällekkäinen muun muassa Venäjän Kaliningradiin johtaville lentoreiteille. Suomen ilmavoimien on ilmoitettu osallistuvan harjoituksiin Porin edustalla meren yläpuolella. Kun tiedämme, että esimerkiksi Helsingin edustan alueloukkauksia tunnistavat lennot voivat lähteä Kuopiosta, Porin merialue tuntuu pieneltä, lähes mahdottomalta harjoitusalueelta monien, yliääninopeutta lentävien hävittäjien harjoitusalueena.

Ensimmäistä kertaa Suomi osallistuu suoraan maailman johtavan sotilasmahdin, Yhdysvaltain kanssa sotaharjoitukseen, vieläpä maailman toiseksi suurimman ydinasevallan, Venäjän, rajan välittömässä tuntumassa ja miljoonakaupunki Pietarin edustalla.

Suomen osalta harjoitusta on kuvattu vain koulutustapahtumaksi. Kun itsekin olen ollut sotaharjoituksissa varusmiespalveluksen lisäksi, ne kaikki ovat olleet koulutustapahtumia. Niissä on harjoiteltu, kuten ilmeisesti tässäkin, muun muassa teknistä osaamista, viestiliikennettä ja esikuntatyöskentelyä, eli toimia mahdollista tositilannetta varten.

Suomen ulkopolitiikan kaksi kulmakiveä ovat olleet pidättäytyminen jäämästä osapuoleksi suurvaltojen välisiin kriiseihin, ja erityispiirteenä naapurimaan vakuuttaminen siitä, että maamme aluetta ei käytetä operaatioihin sitä eikä erityisesti Pietaria vastaan. Pietarin läheisyys on ollut vuosisatoja maamme geopoliittisen aseman kohtalonkysymys.

Osallistuminen Ämarin harjoitukseen herättää kysymään, onko ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme selkeästi kääntymässä. Kannattanee muistaa, että oma itärajamme on pitempi kuin Viron, Liettuan, Latvian ja Puolan itärajat yhteensä. Ajatus, että Suomi puolustaisi vielä Baltiaakin, on aivan mahdoton.

Oma kysymys on, miksi harjoitus ei ole Naton harjoitus. Onko Nato varovaisempi kuin Suomi?

Kyösti Virrankoski
filosofian maisteri
Kauhava

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat