Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Investointisuojan kanssa on oltava tarkkana

Mielipide
 
Ville Kari

Helsingin Sanomat on kertonut aikeista myydä Talvivaaran kaivostoiminta ulkomaiselle "aggressiiviselle" sijoittajalle (HS 13. 3.). Hiukan aiemmin (HS 20. 2.) kirjoitettiin paimenkirjeestä, jonka muuan taktinen sijoittaja lähetti ministereille.

Talvivaaran selvitystä ja myyntiä on tarkasteltu jonkinlaisina ylikansallisina pelastustalkoina. On kuitenkin syytä muistaa, että luonnonvaroista kiinnostuneilla ulkomaisilla sijoitusyhtiöillä on käytettävissään tarvittaessa myös korppikotkarahastojen niksit. Siksi niiden kanssa on syytä olla tarkkana.

Jos Talvivaara saatetaan ratkaisevasti ulkomaisten sijoitusten varaan, sen toimintaa tarkastellaan vastedes nimenomaan kansainvälisenä investointina.

Kansainvälisessä investointisuojelussa sijoittajien odotuksia suojataan paitsi pakko-ottoja usein myös lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia toimia vastaan.

Kansainvälisellä areenalla Talvivaaran nykyinen purkuputkihanke olisi vain pieni alkusoitto. Esimerkiksi tällä hetkellä eräs kaivosyhtiö vaatii välimiesoikeudessa Indonesialta yli 1,3 miljardin dollarin korvauksia vastineeksi siitä, että se jättää Borneolla sijaitsevan hiiliesiintymän kaivamatta.

Tapauksessa Santa Elena vs. Costa Rica välimiehet puolestaan lausuivat, että luonnonsuojelulliset päämäärät – olivatpa ne yhteiskunnallisesti miten suotuisia tahansa – eivät vaikuta valtion korvausvastuuseen. Riskin ympäristönsuojelun aiheuttamista kustannuksista kantaa tällöin veronmaksaja, ei sijoittaja.

Kanneoikeus välimiestuomioistuimeen voidaan perustaa esimerkiksi välimieslausekkeella rahoitus- tai kauppasopimuksessa taikka valtiosopimuksessa. Oikeus voi joissain tapauksissa myös ilmetä vasta myöhemmin, kun yhtiö myydään edelleen kolmanteen maahan.

Olisi epätavallista, mikäli kansainväliset enemmistösijoittajat sitoutuisivat tyytymään pelkästään kansallisen lain tarjoamaan suojaan. Sen sijaan voi käydä niin, että kansainvälisen kaivoksen valvonta karkaa vähitellen kokonaan kansallisen päätöksenteon ulottumattomiin.

Lakimiehenä ihailen toisinaan tapaa, jolla englanninkieliseen tapaoikeuteen perustuvat kansainväliset investointiriidat selättävät valtioita yksi toisensa jälkeen.

Kansalaisena suosittelen kuitenkin suomalaisille päättäjille näissä asioissa malttia ja varovaisuutta.

Ville Kari
väitöskirjatutkija
Erik Castrén -instituutti

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat