Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aina mun pitää tehdä työtä ilman palkkaa

Mielipide
 
Marianna Ohtonen Marika Ahlstén Hannu Vesala

Kaupunkisivuilla (HS 12. 3.) kerrottiin kehitysvammaisten työnteon esteistä palkkatulon ja eläkkeen yhteensovittamisen näkökulmasta. Mielestämme vielä merkittävämpi haaste kehitysvammaisten työllistymiselle on työhönvalmennuksen puute.

Kehitysvammaliitossa tekeillä olevan tutkimuksen mukaan vain 400–500 kehitysvammaista on palkkatyössä.

Kykyä ja halua työntekoon olisi kuitenkin huomattavasti useammalla. Noin 3 000 kehitysvammaista voisi työllistyä palkkatyöhön, jos saatavilla olisi oikeanlaista tukea.

Kehitysvammaisen työllistyminen palkkatyöhön edellyttää yleensä sosiaalihuoltona järjestettävää työhönvalmennusta. Työhönvalmentaja tukee kehitysvammaista esimerkiksi työ- ja elinkeinotoimistossa asioinnissa, työnhaussa, palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa ja työpaikan säilyttämisessä. Työnantajaa työhönvalmentaja tukee esimerkiksi kehitysvammaisen työntekijän perehdyttämisessä ja työtehtävien räätälöinnissä.

Tutkimuksemme mukaan työhönvalmennusta on tarjolla liian vähän ja tarjonnassa on suuria alueellisia eroja. Sen sijaan, että kunnat tukisivat kehitysvammaisten työllistymistä työhönvalmennuksen avulla, ne järjestävät avotyötoimintaa.

Avotyötoiminnassa työntekijä työskentelee tavallisella työpaikalla esimerkiksi kaupassa, varastossa tai päiväkodissa. Työ ei kuitenkaan ole työsuhteista, eikä siitä makseta palkkaa vaan työosuusrahaa, joka on keskimäärin viisi euroa päivässä. Avotyötoiminnassa on yli 2 000 kehitysvammaista henkilöä.

Myös kehitysvammaisella on oikeus saada palkkaa tekemästään tuottavasta työstä. Useat kansanedustajat ovat viime päivinä liputtaneet vammaisten oikeuksien puolesta. Uusi eduskunta voi ryhtyä sanoista tekoihin säätämällä työhönvalmennuksesta lailla ja varaamalla siihen tarvittavat määrärahat.

Marianna Ohtonen
toiminnanjohtaja
Marika Ahlstén
vaikuttamistoiminnan päällikkö
Hannu Vesala
va. tutkimuspäällikkö
Kehitysvammaliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat