Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Piispa Irja Askolan vierailu Uspenskissa oli kaunis ekumeeninen ystävyyden ele

Mielipide
 
Ambrosius

Kirkossamme ja lehtien palstoilla on käyty varsin tunteenomaista keskustelua luterilaisen piispan mukanaolosta Uspenskin liturgiassa, jonne hän tuli ystävällisesti kutsustamme.

Vastakkainasettelun sijasta keskustelun ytimessä pitäisi olla pohdiskelu kirkkomme avoimuudesta sekä ekumeenisista suhteista. Haluaako ortodoksinen kirkko Suomessa kääntyä sisäänpäin vai avautua ulospäin?

Piispa Irja Askola tuli katedraaliin kuten muutkin rukoilijat. Hänelle osoitettiin paikka kliirossilla, lähellä ikonostaasia, kuten usein arvovieraille. Rukousta me jokainen tarvitsemme. Se on myös tehtävämme. Ekteniat ovat pääosin esirukousta tasavallan presidentin, muiden päättäjien, matkustavien, sairaiden, vankeudessa olevien ja toinen toistemme puolesta.

Kun ehtoollisaineita kirkon perinteen mukaan kannettiin suuressa saatossa alttarille pyhitettäviksi, muistelin arkkipiispa Leoa, papisto taas toimittavaa piispaa.

Pyynnöstäni piispa Askola tuli katedraalin alttariin papiksi vihkimisen ajaksi. Koimme sen kauniiksi ekumeeniseksi ystävyyden eleeksi. Omassa hiljaisessa rukouksessaan hän iloitsi siitä, että ortodoksinen kirkkomme saa uuden papin pyhään palvelutehtävään.

Papiksi vihkiminen tapahtuu liturgian keskellä. Se kestää noin kymmenen minuuttia. Olimme kiitollisia siitä, että luterilainen piispa halusi oppia näkemään ja kokemaan meidän papiksi vihkimyksemme. Onhan se kirkkomme hengellisen elämän ytimessä.

Piispainkokouksemme muistutti alttarin pyhyydestä vuonna 2001: alttari on pyhä paikka. Sinne ei ole lupaa mennä miehen eikä naisen, ilman erityistä siunausta tai asiaa. Sääntö siis koskee samalla tavoin miehiä ja naisia. Tiettävästi yksikään kanoni ei kiellä naisen menemistä alttariin. Ja olihan nainen entisajan yhteiskunnassa muutenkin työnnetty näkymättömiin.

Keskeisellä sijalla kirkkojemme vuorovaikutuksessa on se, että opimme tuntemaan toinen toistemme tapaa rukoilla.

Vähemmistökirkon erityinen haaste on kasvaa pois sisäänpäin kääntyneestä ja toisinaan ylikorostuneesta omanarvontunnosta. Ja kun edustamme katkeamatonta uskonperintöä alkukirkosta asti, tämän tradition arvo testataan valmiudessamme jakaa sen aarteita muiden kristittyjen kanssa.

Romanian patriarkka on todennut: Oli aika, jolloin ortodoksien tehtävä oli varjella pyhää mysteeriä vainoojilta, mutta nyt on aika, jolloin tehtävänä on jakaa ja julistaa pyhä mysteeri. Helsingissä on jo pitkä ekumenian historia. Yhteisellä polulla maaliskuinen sunnuntai oli merkittävä, mutta se ei ollut matkan alku vaan välipysäkki.

Ambrosius
Helsingin metropoliitta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat