Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iäkkäät maahanmuuttajat ovat resurssi

Mielipide
 
Sari Heikkinen

Helsingin Sanomissa kerrottiin (HS Kotimaa 7. 3.) kiinalaisen isoisän käännytyksestä. Maahanmuutosta puhuttaessa iäkkäät maahanmuuttajat, joita on noin 10 000, usein sivuutetaan. Ilmeisesti ajatellaan, ettei heitä ole, että heitä on kovin vähän tai että heistä ei ole mitään erityistä kerrottavaa.

Tässä tapauksessa kiinalainen isoisä oli halukas jäämään Suomeen tyttärensä perheen tueksi hoitamaan lapsenlapsiaan perheen isän maksaessa hänelle siitä palkkaa. Monissa maahanmuuttajaperheissä isoisällä ja isoäidillä on merkittävä rooli lastensa perheiden tukijana, minkä lisäksi he ylläpitävät entisen kotimaansa tapoja, kartuttavat lapsenlastensa kielitaitoa ja ovat linkki suvun historiaan.

Työperäiset maahanmuuttajat ovat meille tärkeitä työvoiman kannalta. Olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, että työikäisetkin ovat yhtä lailla osa jotakin sosiaalista verkostoa. Jokainen työikäinen voi paremmin ja on terveempi ja työkykyisempi, jos hän tietää, että hänen läheisensä voivat hyvin.

Entisen kotimaan sosiaaliturvan ja iäkkäiden palvelujen ollessa perhesuhteisiin perustuvia ei iäkkäällä henkilöllä ole pärjäämisen edellytyksiä, jos lapset ovat muuttaneet vaikkapa työn perässä pois.

Kiinalainen He Zhijian on rohkea mies. Ei ole mitenkään yksinkertainen asia muuttaa iäkkäänä toiseen maahan, olla valmis sopeutumaan uuteen kulttuuriin, uusiin tapoihin, kieleen ja ilmastoon.

Iäkkäät maahanmuuttajat elävät keskuudessamme. He ovat voimavara omissa perheissään. He auttavat, mutta apua ei osata nähdä merkittäväksi eikä sitä ilmeisesti osata vielä muuttaa euroiksikaan.

Sari Heikkinen
filosofian tohtori, Järvenpää

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat