Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olavi Virta sai taidelaulunopetusta

Mielipide
 
Rauno Keltanen

Laulaja Olavi Virran syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta 27. helmikuuta. HS:n kulttuurisivuilla (28. 2.) Virtaa muisteltiin kolmen sivun verran.

Äänikuningas-kirjoituksessa ihmeteltiin, miten Virta oppi laulamisen taidon. Trumpetisti Ossi Runne selvitti: "Miten se tapahtui, siitä ei ole tarkkaa tietoa. Kukaan opettaja ei ollut sitä ääntä päässyt pilaamaan."

Ääntä pilaavalla opettajalla viitattiin tietenkin laulunopettajiin. Ääni-ilmiö Olavi Virta ei kuitenkaan ollut luonnonääni, kuten jutussa ja myös Peter von Baghin ja Ilpo Hakasalon toimittamassa Iskelmän kultaisessa kirjassa annetaan ymmärtää. Virta kehitti ääntään – pilaamatta sitä – useiden laulunopettajien ohjauksessa.

Jyväskyläläinen tenori Vilho Kekkonen muisteli 1930- ja 1940-lukujen opiskelujaan Helsingissä: "Kävin Olavi Nybergin laulutunneilla. Ola tuli tunneille minun jälkeeni". Kysyin: "Kuka Ola?", johon Kekkonen vastasi: "Olavi Virta."

Nyberg vieraili muun muassa Wienissä kouluttamassa paikallisia oopperalaulajia. Myös oopperalaulaja Thorild Bröderman ja Sibelius-Akatemian yksinlaulun lehtori Mauno Tamminen opettivat Virtaa.

Otavan Suuri Musiikkikirja kertoo lisäksi Virran opintomatkoista Saksaan, Ranskaan ja Italiaan.

Iskelmän kultaisessa kirjassa Olavi Virta toteaa: "Iskelmälaulajan koulutus ei eroa millään tavalla ns. taidelaulun opiskelusta. Samat äänenmuodostusharjoitukset ja samat skaalat. Se on reseptini iskelmälaulajiksi aikoville."

Monesti laulunopettajien työ on epäkiitollista, mutta kuitenkin tarpeellista. Ilman opettajia Olavi Virran ääni ja ura eivät varmaankaan olisi nousseet yhtä ainutlaatuiseen suosioon.

Rauno Keltanen
laulun lehtori, oopperalaulaja
Eno, Joensuu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat