Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lääkäreistä ei ole pulaa

Mielipide
 
Heikki Pälve

Veikko Halttunen kirjoitti (HS Mielipide 12. 3.), että "on turha miettiä, tuotetaanko lääkäripalvelut julkisesti vai yksityisesti, mikäli tarjonnasta on jatkuva pula". Hän viittasi tässä HS:n kirjoitukseen (11. 3.), josta kävi ilmi, että vain puolet suur-Helsingin alueen väestöstä käyttää terveyskeskuksen palveluita. Tämä vahvistui myös Lääkäriliiton juuri julkaisemassa tutkimuksessa.

Halttusen perusteluissa on kuitenkin yleinen väärinymmärrys. HS:n kirjoituksestakin ilmeni, että potilaat olivat saaneet ajan halutessaan jopa saman päivän aikana. Lääkäripalveluiden tarjonnasta ei siis ole pula.

Noin 80 prosenttia suomalaisista asuu välittömien lääkäripalveluiden äärellä. Meillä on pula perusterveydenhuollon lääkäreistä terveyskeskuksessa. Kunnat eivät ole resursoineet terveyskeskuksiaan tehtävien lisääntyessä. Tämä on johtanut monen kokeneenkin lääkärin hakeutumaan sieltä pois, mikä on vain pahentanut tilannetta.

Terveyskeskuksessa on 3 500 lääkärin kokoaikainen työpanos, mutta sen lisäksi perusterveydenhuoltoa tarjoaa yli 2 000 lääkäriä työterveyshuollossa ja yksityissektorilla. Tämän lisäksi monet erikoislääkärit tarjoavat muun muassa naisten- ja lastentautien perusterveydenhuoltoon liittyviä palveluita potilaille – mutta ei julkisella sektorilla.

Järjestelmämme poikkeaa muista pohjoismaista epätasa-arvoiseen suuntaan juuri siinä, että julkista perusterveydenhuoltoamme ei ole resursoitu tarvetta tyydyttävästi, ja siitä on seurannut kahden kerroksen palvelujärjestelmä.

Vastaavia ongelmia on ollut muissakin Pohjoismaissa. Ne on ratkaistu hyödyntämällä vajaakäytössä ollut lääkäriresurssi.

Toinen väärinymmärrys liittyy tässä yhteydessä ratkaisun rahoitukseen. Tällöin yksityinen ei voi valita potilaitaan (kuten Suomessa nyt) eikä laskuttaa vapaasti (kuten Suomessa nyt), vaan osana julkista järjestelmää niiden tulee täyttää järjestäjän (kuntayhtymän) laatuvaateet ja laskutettava julkisen järjestäjän edellyttämällä tavalla. Näin on niin Britanniassa kuin Ruotsissa ja Norjassa saatu tutkitustikin lisää tuottajia ja lisää lääkärin lähipalveluita.

Palvelutarjonta ja käyttö ovat lisääntyneet alemmissa tuloluokissa. Potilaan valinnan mahdollistaminen perusterveydenhuollossa ei siis räjäytä budjetteja mutta parantaa hoitoon pääsyä erityisesti terveyskeskusta käyttävillä potilailla.

Heikki Pälve
toiminnanjohtaja
Lääkäriliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat