Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Esteettömyyden eteen tehtävä paljon enemmän

Mielipide
 
Kaisa Penttilä

Pirkko Lento HSL:stä kirjoitti (HS Mielipide 14. 3.) että busseihin tulevat pysäkkikuulutukset ja kohomerkityt leimauslaitteet parantavat tulevaisuudessa esteetöntä matkustamista.

Ne eivät tee matkustamista esteettömäksi, jos en löydä pysäkille, saa pysäytettyä bussia tai löydä ajoissa oikealle laiturille.

Olen aikuisena sokeutunut työssäkäyvä opaskoiran käyttäjä. Näkevänä käytin omaa autoa, pyöräilin, kävelin ja käytin julkista liikennettä. Nyt ainoat vaihtoehtoni ovat joko vammaisten kuljetuspalvelu tai julkinen liikenne tutuilla reiteillä.

Asemilla ja terminaaleissa tieto aikatauluista ja lähtölaitureista on näyttötauluissa. Kuinka tämä tärkeä tieto saadaan näkövammaisille? Kuinka kosketusnäytöstä voi sokeana valita oikean vaihtoehdon?

Junan runkoja voi olla useita peräkkäin, ja lähtevän junan arvaaminen ja oven avausnappulan etsiminen vaunujen seinää tunnustellen on mahdotonta.

Kampin terminaalissa valkoinen keppi kulkee lattioiden katkoviivoitettujen ohjausraitojen väleistä, joten reittiä ei pysty sokeana seuraamaan. Saapuvan bussin numerosta en saa tietoa, ja taustamusiikin vuoksi liukuovien avautuminen voi jäädä kuulematta.

Jos HSL tuottaisi joukkoliikenteen esteettömästi, pystyisin käyttämään myös uusia reittejä enkä tarvitsisi aina ennakko-opettelua, näkevää avustajaa tai kuljetuspalvelua.

HSL ei pysty korvaamaan tarvitsemaani vammaispalvelun kuljetuspalvelua.

Jos ilmaislippu poistuu, näkövammaiset joutuvat tulevaisuudessa maksamaan kuukausittain täyden hinnan sekä matkalipuista että kuljetuspalveista, joten kuukausikustannus olisi kaksinkertainen näkevien maksamaan kuukausilippuun verrattuna.

Kaisa Penttilä
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat