Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tarvitsemme itsenäisen ympäristöhallinnon

Mielipide
 
Panu Kunttu

Ympäristöministeriön perustaminen vuonna 1983 on merkkipaalu suomalaisessa ympäristönsuojelun historiassa. 2000-luvulla on kuitenkin alkanut järjestelmällinen itsenäisen ympäristöhallinnon alasajo. Alueelliset ympäristökeskukset lakkautettiin vuonna 2010. Tämän seurauksena ympäristönsuojelu on jäänyt statistiksi ely-keskusten resurssien priorisoinnissa, josta työ- ja elinkeinoministeriö päättää.

Hiljattain uutisoitiin, että ympäristöministeriön luontoympäristöosasto aiotaan alistaa osaksi rakennetun ympäristön osastoa. Suunnitelma merkitsisi toteutuessaan luonnonsuojeluasioiden alistamista rakentamiselle, asumiselle ja kaavoitukselle. Se olisi vakava uhka valtion ohjaamalle suojelutyölle sekä luonnon virkistyskäytön puolustamiselle.

Tämä näyttää kuitenkin olevan vasta alkua valtion hallinnon suurelle rakenteelliselle muutokselle, jossa ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö yhdistettäisiin luonnonvarainministeriöksi. Tämä yhdistäminen on ollut ajoittain esillä yksittäisinä julkisuudessa kuultuina avauksina, mutta nyt näyttää siltä, että suurista puolueista kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat jo yhdistämissuunnitelmat laatineet. Seuraavan hallituksen kokoonpanosta riippuen ympäristöministeriön lakkauttaminen on todellinen poliittinen uhka jo lähitulevaisuudessa.

Itsenäinen ympäristöhallinto on sivistysvaltion merkki. Viime vuosiin saakka Suomi on ollut tässä muiden länsimaiden seurassa. Niissä maissa, joissa ympäristöministeriö on sulautettu luonnonvarainministeriöön, on ympäristönsuojelu jäänyt pahasti hallinnossa luonnonvarojen hyödyntämisen jalkoihin ja ympäristöongelmat ovat vain lisääntyneet.

Suomalaisen luonnon uhanalaisuuden aste on hälyttävän korkea. Se on signaali siitä, että ympäristöhallintoa pitää vahvistaa sen kaikilla tasoilla. Olisi myös viimein laajasti ymmärrettävä, että luonnon hyvinvointi on aina pitkällä aikavälillä ihmisten ja elinkeinojen etu.

Panu Kunttu
biologi, metsäekologian tutkija
Kemiönsaari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat