Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Julkiset tietojärjestelmät pitää ostaa avoimesti

Mielipide
 
Otso Kivekäs

Jukka Viitasaari ja Rasmus Roiha kirjoittivat (HS Mielipide 9. 3.) kuinka julkishallinto uhkaa it-yhtiöiden kykyä kaupallistaa osaamistaan. Aihe kaipaa laajempaakin näkökulmaa.

Julkishallinto käyttää Suomessa hieman alle miljardi euroa tietojärjestelmiin ja niiden kehitykseen. Suurin kustannus ja ongelma ovat tilanteet, joissa julkinen ostaja on loukussa yhden it-toimittajan kanssa eikä kykene vaihtamaan tarjoajaa. Seurauksena kustannukset nousevat ja tietojärjestelmän kehitys laahaa jäljessä. Näitä tarinoita on koko julkishallinto täynnä: pahimmillaan yksi nettilomake maksaa kaksi miljoonaa euroa.

Toimittajaloukku syntyy, kun julkishallinto tilaa räätälöidyn tietojärjestelmän, jonka omistus jää sen toimittaneelle yritykselle. Tilanteen hyötyjiä ovat muutamat suuret yritykset, kärsijöitä veronmaksajat ja myös suomalainen ohjelmistoteollisuus.

Toimittajaloukku on vältettävissä. Kun julkishallinto tilaa räätälöityjä järjestelmiä, tulee varmistaa, että tilaajalla on mahdollisuus kilpailuttaa järjestelmän jatkokehitys uudelleen. Näin loukkua ei synny, kustannukset pysyvät kurissa ja järjestelmät voidaan pitää paremmin ajan tasalla. Parhaiten tämä onnistuu tekemällä ohjelmistokehitys avoimena lähdekoodina. Tällöin myös toimittajayritys voi vapaasti tuotteistaa työnsä tuloksia ja myydä niitä muualle. Ja niin voivat muutkin ohjelmistoyritykset.

Vapaampi kilpailu parantaa laatua ja laskee kustannuksia. Siksi Helsingin kaupunki onkin tekemässä päätöstä ostaa uusi ohjelmistokehitys ensi sijassa avoimella lisenssillä.

Avoimella koodilla ostaminen koskee tulevaisuudessakin vain uutta kehitystyötä. Jos johonkin tukipalveluun on olemassa valmiita ohjelmia, niitä kannattaa käyttää. Valmiiden tuotteiden käyttö on yleensä tehokkaampaa kuin uusien kehittäminen. Mutta tämä on eri asia kuin ohjelmiston räätälöinti yhdelle asiakkaalle, ja nämä on syytä pitää selvästi erillään hankinnoista puhuttaessa.

Otso Kivekäs
Helsingin kaupunginhallituksen it-jaoston puheenjohtaja,
ohjelmistoyrityksen hallituksen jäsen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat