Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka on suurkuluttaja terveydenhuollossa?

Mielipide
 
Aki Lindén
Helsingin Sanomat kertoi 11. 3., että kunnan terveyskeskuksessa käy vain noin puolet pääkaupunkiseudun asukkaista. Nuoret ja työssäkäyvät käyttävät yksityisiä lääkäriasemia.

Helsingin Sanomat käsitteli (11. 3.) näyttävästi tutkimusta, jonka mukaan kymmenen prosenttia sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjistä aiheuttaa 80 prosenttia kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon kuluista.

Hyvä, että tämä niin sanottu Oulun tutkimus on tehty, mutta mikään yllätys tulos ei ole. Erikoissairaanhoidossa – esimerkiksi Husissa – samaa asiaa on selvitetty useita kertoja kymmenen viime vuoden aikana ja siitä on myös kerrottu päättäjille.

Ilmiölle on hyvin yksinkertainen selitys. Vakavat sairaudet ja tapaturmat kohtaavat yhden vuoden aikana vain pientä osaa väestöstä, mutta heidän hoitamisensa tulee nykyisillä tehokkailla keinoilla kalliiksi. Juuri tätä vartenhan sairaalat ovat olemassa.

Kirjailija Kari Hotakainen kuvasi tätä hyvin kirjassaan Luonnon laki, jossa hän – omiin kokemuksiinsa perustuen – kertoi liikenteessä loukkaantuneen monivammapotilaan hoidosta. Haastatteluissaan hän oivaltaen totesi itse olleensa "hyvinvointivaltion ytimessä" saadessaan hengen pelastavaa tapaturmahoitoa.

Minun on vaikea ajatella hänen tai julkisuudessa syöpähoidoistaan kertoneiden johtajien olevan palveluiden "suurkuluttajia". Tällainen käsite on leimaava ja se tuo mieleen luukulta luukulle kiertävän ressukan.

Eräs ystäväni, joka huolehti mallikelpoisesti terveydestään, sai aivoverenvuodon. Hän toipui siitä hyvällä hoidolla työkuntoiseksi, vaikka sairauden alkuvaiheen kuolleisuusriski on 50 prosenttia. Myös hän sai veroeuroilleen vastinetta.

Jokainen keskonen, syöpään sairastunut, vaikean tapaturman uhri, sydämen pallolaajennuksen tai tekonivelen saanut potilas on "sote-palveluiden suurkuluttaja".

Oulun tutkimuksessa laskettiin erikoissairaanhoidon osalta "suurkuluttajan" alarajaksi 3 000 euron hoitokustannus.

Kaikkien edellä luettelemieni sairauksien hoidot maksavat paljon enemmän: pikkukeskosen hoito yli 100 000 euroa, leukemiapotilaan hoito yli 200 000 euroa ja edullinen tekonivelkin 8 000 euroa. Keisarileikkaussynnytyksen hinta on hieman yli 3 000 euroa. Ovatko nämä ihmiset siis "suurkuluttajia"?

Itse ajattelen toisella tavalla. Me veronmaksajat, jotka olemme terveitä tai käymme lääkärissä kaksi kertaa vuodessa (à 100 euroa), vakuutamme itsemme vakavien sairauksien varalta maksamalla veroja, joilla sairaaloissa hoidetaan niitä lähimmäisiämme, jotka sillä hetkellä hoitoa tarvitsevat.

Kieltäydyn ajattelemasta, että olisin "suurkuluttaja" silloin, kun tulee minun vuoroni saada laadukasta ja tehokasta hoitoa.

Aki Lindén
toimitusjohtaja, Hus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat