Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksen sisäinen luottamus on tärkeintä

Mielipide
 
Seppo Sarlund

Unto Hämäläinen pohdiskeli (HS-analyysi 14. 3.), että kahden suuren hallitusmalli ei toimi. No ei toiminut Jyrki Kataisen hallituksessa kuin alkumetreillä ja Alexander Stubbin hallituksessa ei senkään vertaa.

Pelkkien puolueiden kansanedustajamäärien pohjalta tilanteesta ei kuitenkaan pidä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Syyt ovat syvemmällä. Mahtaisiko auttaa, jos puolueet uskaltaisivat perustaa päätöksensä enemmän omalle arvopohjalleen?

Kun 55 vuotta sitten tulin istumaan töikseni eduskunnan lehterille, haettiin noottikriisin jälkeisissä vaaleissa luottamusta sekä eduskunnan, hallituksen että presidentin politiikalle. Myös nyt tulevissa vaaleissa haetaan suurempaa sisäistä luottamusta maan taloudellisten ja tulevaisuuden muiden ongelmien ratkaisemiseksi.

Yksi syy nykytilaan on perustuslain mukainen eduskunnan hajottamisprosessin muutos. Kukapa pääministeri tunnustaisi, että hän on epäonnistunut. Siksi hän ei lähde esittämään "kunniakkaan" uransa lopettamista eduskunnan hajottamiseen. Olemme ajautuneet samankaltaiseen tilanteeseen kuin Yhdysvaltain presidentti, jolla puolet vaalikaudesta menee uusien vaalien pelossa.

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen on jakanut Suomen sodanjälkeisen ajan kolmeen vaiheeseen: Urho Kekkosen johtamaan jälleenrakennuksen aikaan, sosiaalidemokraattien suunnitelmatalouden aikaan ja 1980-luvulta lähtien kokoomuksen johtamaan kilpailutalouden aikaan. Nyt on uusi aika, jonka pitäisi pohjautua tavalla tai toisella noihin kaikkiin sodanjälkeisiin jaksoihin.

Kun vielä istuvassa hallituksessa erityisesti pääministeri ja puolustusministeri ovat vetäneet linjaa, joka selvästi eroaa esimerkiksi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa kansan valtaenemmistön hyväksi näkemästä turvallisesta tiestä, se on vähentänyt yleistä luottamusta koko hallitusta kohtaan.

Jo Kataisen hallituksen alkumetreillä lähdettiin tekemään uudistuksia, joilla oli tarkoitus vähentää maan eri osien tasapuolista kohtelua pääkaupunkiseudun hyväksi. Ne todettiin eduskunnassa ja osin hallituksen sisälläkin mahdottomiksi toteuttaa. Parlamentaarisen laajapohjaisen lainsäädännön valmistelu oli päätetty lopettaa ja siirtyä pelkkään hallituksen tietoon ja taitoon. Eduskunnan nyt päätettyä työnsä voidaan nähdä, että neljä vuotta sitten valittu linja oli kelvoton.

Johannes Virolainen oli maan pitkäaikaisin parlamentaarikko, joka vaikeissa tilanteissa ehdotti kaikkien puolueiden hallitusta. Se ei johtanut tuloksiin, mutta olisiko vaalien jälkeen syytä pohtia tulevaisuutta myös tästä näkökulmasta, kun uuden hallituksen 12 paikkaa jaetaan?

Ennen vaaleja ei pidä lähteä valitsemaan hallitukseen osallistuvia voimia, ja vielä vähemmän eri miesten ja naisten hallituspaikkoja. Kaikki seisovat vielä saman viivan takana. Jokaisella äänestäjällä on yksi ääni, joka ratkaisee.

Seppo Sarlund
lehdistöneuvos, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat