Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vankileirien saaristo ilmestyi suomeksi 1974

Mielipide
 
Hannu Harju

Tommi Niemisen sananvapautta käsittelevässä kirjoituksessa (HS Sunnuntai 15. 3.) annettiin ymmärtää, ettei Aleksandr Soltženitsynin Vankileirien saaristo (1. osa) olisi ilmestynyt suomeksi vuonna 1974. Sen kuitenkin julkaisi suomeksi kyseisenä vuonna ruotsalainen kustantamo Wahlström & Widstrand.

Tammen kustantaja Jarl Hellemann oli soittanut W&W:n kustantajalle Per Gedinille ja ehdottanut hänelle suomennoksen julkaisemista sen jälkeen, kun pääministeri Kalevi Sorsa oli kertonut Hellemannille, ettei kirjan julkaiseminen ole maan korkeimman tahon mukaan suotavaa. Per Gedin kertoo muistelmissaan Förläggarliv Sorsan sanoneen Hellemannille: "Tämä ei tietenkään ole painostusta, vaan kustantaja päättää itse julkaistako vain ei. Hän antoi myös ymmärtää, ettei tätä keskustelua heidän välillään ollut koskaan käyty."

Soltženitsyniä oli ennen Vankileirien saaristoa julkaistu suomeksi jo neljän kirjan verran, eikä Vankileirien saaristo ollut poliittisesti merkittävästi vaarallisempi tai kiusallisempi tuolloiselle Neuvostoliitolle kuin ne. Vuoden 1970 Nobelin palkinto oli kuitenkin tuonut Soltženitsynille maailmanlaajuista näkyvyyttä Neuvostoliiton näkyvimpänä toisinajattelijana.

Kun Sofi Oksanen julkaisi Vankileirien saariston kaikki kolme osaa uudelleen vuonna 2012, hän väitti kirjan aiempien painosten olleen pieniä. Tämä ei kuitenkaan ole totta ensimmäisen osan kohdalla: kirjan suomennoksen julkaiseminen vuonna 1974 oli myyntimenestys, sen ensipainos oli 30 000 kappaletta.

Hannu Harju
kustannuspäällikkö, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat