Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kritiikkini kohdistui lääkärityön hintaan

Mielipide
 
Veikko Halttunen

Toisin kuin Lääkäriliiton Heikki Pälve väitti (HS Mielipide 15. 3.), en tarkastellut kirjoituksessani (HS Mielipide 12. 3.) lääkäripalveluja HS:n jutun (11. 3.) pohjalta vaan yleisemmin markkinoiden hintamekanismin kautta.

Palvelujen hintataso kertoo kysynnän ja tarjonnan suhteesta. Koska esimerkiksi tavallisen terveyskeskuslääkärin normaalityöajan palkka on keskimäärin noin kaksi kertaa suomalaisten keskipalkka, voidaan selitystä hakea markkinoiden vinoumasta.

Kun muilla aloilla palkkamalttia perustellaan ympäröivän maailman asettamilla hintapaineilla, Lääkäriliitto ei halua millään tunnustaa, että jopa EU:n sisällä suomalainen lääkäri on hyvin palkattu. Kaiken kaikkiaan rikkaassa lännessä lääkärit ansaitsevat yleensä erittäin hyvin toisin kuin vaikkapa Itä-Euroopan maissa.

Esimerkiksi latvialainen erikoistuva lääkäri tienaa noin 550–600 euroa kuussa sisältäen 72 tunnin päivystysvelvoitteen (Nuori Lääkäri 2/2014). Samaan aikaan latvialaisten keskipalkka oli noin 700 euroa. Moniko suomalainen erikoistuva lääkäri suostuisi työskentelemään 2 500 eurolla kuussa, jos työhön sisältyy 72 tunnin päivystys?

Jos nykyinen lääkäripalvelujen määrä halutaan säilyttää, eikö olisi järkevää rekrytoida lisää valmiiksi koulutettuja lääkäreitä vaikkapa Baltian maista ja saada näin lääkäripalveluihin tervettä hinta- ja laatukilpailua?

Toinen, todennäköisesti hieman kalliimpi vaihtoehto olisi kotimaisen lääkärikoulutuksen määrän huomattava lisääminen.

Veikko Halttunen
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat