Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pitkäaikaistyöttömyyttä pitäisi torjua palkkatuella

Mielipide
 
Pekka Tiainen

Suomessa työllistäminen on ollut pitkään melkoista kituuttamista. Aikoinaan lapiolinjaa korvattiin palkkatukien käytöllä. Idea on siinä, että työnantajan kannalta palkkauskustannus jää pienemmäksi ja työntekijä saa kuitenkin työehtosopimusten mukaisen palkan ja käteen jäävän tulon. Tällä tavoin malli on toimiva niin työnantajien kuin ammattiyhdistysliikkeenkin kannalta.

Palkkatukien käyttö on yksi osa "diiliä" jossa työllistäminen, yrittäminen ja työntekijöiden edut sovitetaan yhteen. Yhteiskunnan kannalta tämä on halpaa: palkka tulee työttömyysturvan tilalle, joka säästyy, ja työttömänä maksetaan vähemmän veroja kuin työssä, jossa maksetaan lisäksi työnantajan sosiaaliturvakustannukset.

Palkkatuet rahoittavat suurimmalta osaltaan itse itsensä suoraan. Lisäksi vältetään syrjäytymistä ja työttömien velkaulosottoja. Palkkatukia ei voi käyttää mihin vain. Tällä hetkellä erityiset kärkiryhmät ovat 300 päivää työmarkkinatuella olleet ja kolme kuukautta työttömänä olleet nuoret.

Suomessa palkkatukiin käytetään vain 1,5 promillea kansantuotteesta, ja Suomi on tässä asiassa hännillä Länsi-Euroopan tilastoissa. 1990-luvun laman aikana palkkatuilla työllistettiin sentään keskimäärin yli 60 000 ihmistä vuosittain, mikä on kaksinkertainen määrä viime vuosiin verrattuna.

Merkittävin este hyvän keinon käyttämiseksi on valtion kehysbudjetoinnin yksioikoinen käyttö. Työ- ja elinkeinoministeriön momentille 32. 30. 51 ei saada tarpeellista lisärahoitusta, vaikka työmarkkinatukiin sosiaali- ja terveysministeriön puolelle tulee säästö ja veroja tulee lisää valtiovarainministeriön momenteille. 1990-luvulla käyttöön otettu kehysbudjetointi on tarpeen asettaa uudelleen tarkasteluun.

On tietenkin parempi, että ihmiset ovat hankkimassa koulutusta kuin että he olisivat työttöminä. Säästettäessä koulutusrahoista 260–330 miljoonaa euroa työttömyysturvan kustannukset kasvavat, mutta sitä ei lasketa. Sote-uudistuksen kustannusperusteluissa ovat vastaavat ongelmat, ja kustannukset pitäisikin laskea uudelleen.

Toinen ongelma palkkatuissa koskee vaikuttavuusarviointia, jossa keskitytään siihen, pääseekö palkkatukijakson jälkeen muualle töihin. Olisi tärkeää, että pääsisi, mutta jos ei pääse, se ole vaikuttamattomuutta.

Päinvastoin on niin, että jo palkkatukityön saaminen ja työllistyminen tuilla on työttömälle suuri asia. Pelko elinkautisesta työttömyydestä poistuu ja työtön pääsee työelämään edes määräajaksi.

Pysyvää työllistymistä palkkatuilla ei voida järjestää – paitsi esimerkiksi usein vammaisille –, mutta voidaan työllistää uudelleen, jos uusiutunut työttömyys jatkuu.

Palkkatukimäärärahojen tuntuva nostaminen on ykkösasia. Sen sijaan ansiopäivärahan rajaaminen 500 päivästä koskee paljon pienempää ryhmää työttömiä kuin asian ympärille nostetusta keskustelusta voisi ymmärtää. Ongelma on, että se koskisi eniten yli 55-vuotiaita työttömiä, joista suurempi osa putoaisi ansiopäivärahoilta työmarkkinatuille silloin, kun rajaus ei synnyttäisi uusia työpaikkoja. Asiaa tulee tutkia.

Parhaisiin tuloksiin päästään, kun palkkatuesta päästään riittävän laajaan yhteisymmärrykseen.

Pekka Tiainen
valtiotieteen tohtori
neuvotteleva virkamies työ- ja elinkeinoministeriössä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat