Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

WHO:n sokerisuositus koskee lisättyjä sokereita

Mielipide
 
Mikael Fogelholm

Maailman terveysjärjestö WHO julkisti pari viikkoa sitten uuden suosituksensa sokerin saannista. Suomalaisissa tiedotusvälineissä (muun muassa HS.fi/ruoka 13. 3.) asiaa on käsitelty kuluttajia hämmentävällä tavalla.

WHO:n suositus koskee lähinnä lisättyjä sokereita. Niinpä esimerkiksi marjojen, hedelmien ja maidon luontaiset sokerit eivät kuulu rajoituksen piiriin.

Ikävä kyllä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen koostumustietopankissa Finelissä että elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä sana "sokerit" sisältää sekä luontaiset että lisätyt sokerit. Tämä taisi sekoittaa myös HS:n sokerilaskurin laatijan.

Toinen väärä tulkinta on koskenut suosituksen lukemaa. WHO:n suosituksessa sokerin saantia kehotetaan rajoittamaan korkeintaan kymmeneen prosenttiin energiasta, mikä on sama kuin suomalaisissa ja pohjoismaisissa suosituksissa.

WHO:n suosituksessa sanotaan kylläkin, että vielä pienempi saanti (5 prosenttia energiasta) voi olla terveyden kannalta parempi mutta että tieteellinen näyttö on erittäin heikko. Tämä alempi suositus perustuu vain karieksen ehkäisyyn ja kolmeen japanilaiseen tutkimukseen, jotka tehtiin toisen maailmansodan jälkeen. Niinpä tiedotusvälineiden into tuoda sitä esille ei ole perusteltua.

Tiedotusvälineissä on myös puhuttu sokerin saannin rajoittamisesta korkeintaan 25 grammaan päivässä.

Jos energiantarve olisi 2 000 kilokaloria päivässä ja saantisuositus viisi prosenttia energiasta, lukema olisikin oikea. Mutta kun päivän energiantarve useimmilla aikuisilla on 2 000–3 000 kilokaloria ja varsinainen suositus on kymmenen prosenttia energiasta, olisi oikeampaa puhua saannin rajoittamisesta 50–75 grammaan päivässä.

Lisättyä sokeria ei tietenkään tarvita. Minultakin on kysytty, miksei suomalaista sokerinsaantisuositusta varmuuden vuoksi puoliteta nykyisestä. Suosituksia ei kuitenkaan aseteta muilla kuin tieteellisillä perusteilla. Niiden mukaan nykyistä pienemmälle suositukselle ei siis ole riittävää näyttöä.

WHO:n uusi sokerisuositus ei haasta suomalaista suositusta. Selvää kuitenkin on, että noin puolet suomalaisista aikuisista saa liikaa sokeria, tosin useimmat heistä vain hieman suositeltua enemmän.

Valtavaa muutosta ei tarvita, jotta suomalaisten sokerin saanti olisi nykyistä paremmin suositusten mukaista. Kuluttajilta tarvitaan tietoisia valintoja mutta myös elintarviketeollisuudelta vähennyksiä lisätyn sokerin määrään.

Mikael Fogelholm
ravitsemustieteen professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat