Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hoiva-alalla tarvitaan erilaisia toimijoita

Mielipide
 
Tuomas Mänttäri

Sunnuntaisivuilla (HS 15. 3.) julkaistiin laaja kirjoitus yksityisestä hoiva-alasta. Teema on tärkeä. Kirjoituksessa oli kuitenkin joitakin kohtia, joita on syytä tarkentaa.

Kirjoituksen päähuoli oli hoivapalveluiden keskittyminen viidelle suurimmalle yritykselle. Sosiaalialan työnantajien jäsenenä on koko yksityinen sosiaalisektori, yritykset ja järjestöt, isot ja pienet toimijat. On totta, että viime vuosina juuri suuret yritykset ovat kasvaneet nopeasti. Niiden osuus ei kuitenkaan ole niin iso kuin jutussa annettiin ymmärtää.

Kirjoituksessa todettiin, että yritykset tuottaisivat kolmanneksen kaikista sosiaalipalveluista. Tuo yksi kolmasosa kuvaa kyllä yksityissektorin osuutta, mutta siitä järjestöt ja säätiöt kattavat yhä noin 40 prosenttia. Yritysten henkilöstöosuudesta viidellä suurimmalla konsernilla on alle kolmasosa.

Monipuolinen tuottajakenttä on tärkeä, jotta toimiala voisi kehittyä. Tarvitaan isoja veturiyrityksiä, ketteriä pienempiä yrityksiä, asiakasryhmänsä erityistilanteet tuntevia järjestöjä ja säätiöitä sekä kunnan omaa toimintaa.

Eri toimijoiden kautta löydetään parhaita käytäntöjä laadukkaiden hyvinvointipalveluiden tuottamiseen.

Kilpailutuksissa kunnat tai tulevaisuuden vastuualueet voivat edesauttaa eri tuottajien mukanaoloa sillä, etteivät ne kilpailuta liian suuria kokonaisuuksia ilman painavia syitä. Jo nyt laajasti käytetyllä puitemenettelyllä voidaan tasoittaa tilannetta.

HS:n kirjoituksessa esitettiin epäilyksiä yksityissektorin tarjoaman hoivan laadusta. Kuitenkin kaikissa vertailututkimuksissa yksityissektorin laatu on todettu keskimäärin paremmaksi tai yhtä hyväksi kuin kunnan omissa yksiköissä. Näin on muun muassa henkilöstön määrässä. Huono laatu olisi yllättävää, koska valvonta ja normien tulkinta ovat yksityissektorilla julkispuolta tiukempaa. Huonolaatuisen hoidon antaminen olisi myös lyhytnäköistä, koska kunnat tuskin jatkaisivat huonojen palveluiden ostamista.

Yllättävä oli kirjoituksen väite, että suuret yritykset haluavat karttaa julkista keskustelua yksityisen ja julkisen sektorin roolista. Liittomme Hoiva 2020 -raporttia oli tekemässä myös järjestötaustaisia tuottajia. Julkinen keskustelu on päinvastoin tarpeen, mutta sen tulisi perustua asiatietoihin eikä ennakkoluuloihin.

Hoivaan kuluu tulevaisuudessa yhä suurempi osa yhteiskuntamme kustannuksista. Kaikkien edun mukaista on löytää keinot tuottaa laadukkaita palveluita tehokkaasti.

Tuomas Mänttäri
toimitusjohtaja
Sosiaalialan työnantajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat