Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailutuksessa halvin hinta ei takaa laatua

Mielipide
 
Katja Virtanen Erik Miller

Käännös- ja tulkkausalan maine on kärsinyt jälleen vakavan kolauksen, kun muun muassa poliisille ja oikeuslaitokselle palveluita tarjoavan Helsingin Tulkkikeskus Oy:n pääomistajaa epäillään vakavista talousrikoksista (HS 15. 3.). Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta, ja myös viranomaisilla on peiliin katsomisen paikka.

Jos hankintalain mukaisissa kilpailutuksissa palveluntarjoajaksi on valittu yritys, joka voi vuosien ajan maksaa pimeitä palkkoja ja jättää veronsa ja työnantajamaksunsa systemaattisesti maksamatta, on hankintamenettelyssä jotain pahasti pielessä.

Suuressa osassa kielipalveluiden julkisia hankintoja käytännössä ainoa valintakriteeri on hinta. Kilpailutuksissa laadullisena kriteerinä on toimiston listaamien tulkkien tai kääntäjien kokemus sen sijaan, että keskityttäisiin palveluja tarjoavan yrityksen toimintatapoihin, osaamiseen ja referensseihin. Kaiken kukkuraksi samat tulkit ja kääntäjät voivat toimia monien palveluntarjoajien alihankkijoina.

Tällainen kilpailuttamismalli on johtanut siihen, että kilpailussa voi pärjätä lähes mikä yritys tahansa, joka toimii mahdollisimman pienillä kiinteillä kustannuksilla.

Kielipalveluiden tarjoamisessa ei ole kyse mekaanisesta välityksestä, vaan toimisto muun muassa valitsee tehtävään parhaiten sopivan tulkin tai kääntäjän, vastaa varamiesjärjestelyistä, palvelun laadusta ja oikea-aikaisesta toimituksesta sekä viranomaisvelvoitteiden hoitamisesta.

Siksi hankintamenettelyissä tulisikin kiinnittää suurempi huomio palveluntarjoajaan yrityksenä – ei ainoastaan hintaan ja toimiston listaamiin kääntäjiin ja tulkkeihin, jotka lähes aina ovat toimiston alihankkijoita.

Toivomme, että viimeistään tämä räikeä esimerkki alan epäterveestä kilpailusta avaisi julkisten kilpailuttajien silmät. Toivottavasti paremmilla laadullisilla kriteereillä pystytään karsimaan jyvät akanoista, kun valtionhallinto kilpailuttaa jälleen käännös- ja tulkkauspalvelunsa vuonna 2016.

Todettakoon myös, että Suomen käännöstoimistojen liitto edellyttää jäseniltään viranomaisvelvoitteiden asianmukaista hoitamista. Veropetoksista epäilty yritys ei ole liiton jäsen.

Katja Virtanen
Erik Miller
Suomen käännöstoimistojen liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat