Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomeen tarvitaan teknologiaministeri

Mielipide
 
Martti Tiuri

Pääkirjoituksessa (HS 12. 3.) toivottiin, että Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen raportti Suomen talouden tilasta johtaisi parempaan tulokseen kuin tähänastiset raportit. Raportin mukaan viennistä riippuvaisena maana Suomessa on korjattava hintakilpailukykyä maltillisin palkkaratkaisuin, nostettava työllisyysastetta ja parannettava tuottavuutta.

Raportin tekijät tunnustavat, ettei taloustieteellä ja kokemuksella juuri ole reseptejä tuottavuuden parantamiseksi.

Suomessa on kuitenkin loistava esimerkki tuottavuuden noususta. Kun Nokia pääsi vauhtiin, tuottavuus kasvoi moninkertaiseksi, yritykset lisäsivät työpaikkoja ja elintaso nousi.

Pääkirjoituksessa väitettiin, että Nokia perustui enemmänkin sattumaan ja oli vain pieneltä osalta hallitusten saavutusta. Väite on väärä. Suomessa oli teknillisten korkeakoulujen ja yksityisten puhelinlaitosten ansiosta paljon tietoa telealasta. Hallitus perusti 1980-luvulla tekniikan kehittämiseksi Tekesin. Sen johdolla laadittiin Suomelle tekniikan kehittämisohjelma. Sen perusteella alan tekniikan yliopistot saivat 1990-luvulla tutkimusvaroja ja laitteita, joilla ryhdyttiin muun muassa kehittämään matkapuhelintekniikkaa. Nokia ryhtyi itse sijoittamaan yhä enemmän tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Kännyköistä tuli kulutustuotteita, eikä niitä maailman kysyntää varten kannata enää valmistaa Suomessa. Asiantuntijat näkivät kehityksen jo useita vuosia. Maan hallitus ei kuitenkaan ole ryhtynyt toimiin uuden elektroniikan ja sen sovellutusten kehittämiseksi tekniikan ja luonnontieteiden yliopistoissa, sillä ainoallakaan ministerillä ei ole tekniikan tuntemusta.

Tutkimusvarojen leikkaamisen ja varojen niukkuuden vuoksi Aalto-yliopiston Teknillinen korkeakoulu on uusimmassa kansainvälisessä tekniikan yliopistojen laatuarvioinnissa (THO 2014–2015) pudonnut sijalle 100, kun se vielä vuonna 2004 oli sijalla 49. Ruotsin Kungliga tekniska högskola on vastaavasti noussut sijalta 71 sijalle 30 ja Tanskan tekniikan yliopisto sijalta 60 sijalle 31.

Nanotiede ja -tekniikka sekä uudet radiotaajuusalueet ovat mullistamassa elektroniikan ja luomassa uusia sovellutuksia. Poliitikot puhuvat digitalisoinnista, mutta puhelinkeskukset digitalisoitiin jo 1960-luvulla ja televisio 1980-luvulla.

Suurin osa yrityksistä on jo pitkään soveltanut digitaalitekniikkaa tuotteisiin ja niihin liittyviin palveluihin. Nyt Suomessa tarvitaan teknologiaministeri, jota kokoomus on ehdottanut. Ministeri voisi toimia valtioneuvoston kansliassa ja vastata alan yliopistojen tutkimuksesta ja uuden teknologian kehittämisohjelman laatimisesta. Toiminnan voisi rahoittaa esimerkiksi strategisen tutkimuksen varoista.

Martti Tiuri
professori emeritus, Aalto-yliopisto, Radiotieteen ja -tekniikan laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat