Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen demokratia kaipaa blokkivaaleja

Mielipide
 
Timo Uotila

Kahden puolueblokin malli ei sovi Suomeen, Jussi Westinen ja Elina Kestilä-Kekkonen yrittivät todistella (HS Vieraskynä 14. 3.). Äänestäjien ideologinen moniulotteisuus tekee muka laajasta ja yhtenäisestä hallituspohjasta Suomessa mahdottoman.

Kirjoittajien mukaan vasemmisto–oikeisto-ulottuvuuteen perustuva blokkiasetelma ei sovi Suomeen, eikä Suomessa puolueiden välinen kilpailu äänistä jäsenny vain vasemmisto–oikeisto-ulottuvuudella.

Eihän se missään maassa jäsenny pelkästään tuolla ulottuvuudella. Mutta vasemmisto–oikeisto-jako on Suomessa, niin kuin kaikissa demokraattisissa maissa, ehdottomasti ratkaisevin. Kysymys on köyhien ja rikkaiden välisestä eturistiriidasta, jota ei ole missään ratkaistu kaikkia tyydyttävällä tavalla. Siksi se määrää useimmiten äänestäjien puoluevalinnat. Jos sen annetaan määrätä.

Yleensä sivistyneissä demokratioissa sen annetaan määrätä. Tämä tarkoittaa, että varakkaiden ja vähemmän varakkaiden ympärille syntyy vaali- ja hallitusblokki. Nämä blokit tunnetaan parhaiten englannin kielestä tulevilla nimityksillä konservatiivit ja työväki (Labour). Jompikumpi blokki saa vaaleissa enemmistön ja alkaa hallita.

Suomessa näin ei ole annettu tapahtua. Vuoden 1917 vaaleissa Sdp eli "Labour" sai eduskuntaan yksinkertaisen enemmistön. Sitä kuitenkin seurasi sisällissota. Maailmansotien välillä oikeistovoimat määräsivät tahdin. Sotien jälkeen presidentti Urho Kekkonen piti myös hallituspolitiikan nyörejä käsissään.

Vuoden 1987 vaaleihin keskusta, kokoomus ja Rkp muodostivat tyypillisen keskustaoikeistolaisen blokin. Se oli kuitenkin pantava presidentin pelossa "kassakaappiin". Kun tämä "majesteettirikos" paljastui, presidentti Mauno Koivisto määräsi "manuaalisesti" aivan toisenlaisen hallituspohjan.

Koko blokkivaalit-sanasta on tullut tabu suomalaisessa politiikassa. Näin siitä huolimatta, ettei presidentti voi määrätä, millainen hallitus maassa istuu.

Nyt tulevissa vaaleissa puolueilla olisi täydet oikeudet esittää äänestäjille, minkä puolueiden kanssa ne ovat valmiit istumaan hallituksessa. Muussa tapauksessa Suomessa järjestetään taas "pääministerivaalit" ja kootaan Säätytalon "pitkien puukkojen öinä" uusi "sekametelisoppahallitus".

Toivottavasti viime päivien katastrofaaliset tapahtumat eduskunnassa ovat tuoneet järkeä poliitikkojen päihin.

Timo Uotila
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat