Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailukyky takaisin uudella palkkamallilla

Mielipide
 
Anders Borg Juhana Vartiainen

Ehdotimme Strategia Suomelle -raportissamme, että hallitus velvoittaisi työmarkkinajärjestöt laatimaan Suomelle uuden, kilpailukyvyn palauttavan palkkamallin. Tätä on tulkittu niinkin, että emme esitä mitään uutta. Olemme toista mieltä.

Uuden palkkamallin pitää tehdä selväksi, miten sovelias palkankorotusvara lasketaan ja mikä se lähivuosille on, lähtien liikkeelle kilpailukyvyn, tuottavuuden, hintojen nousun ja työllisyyden analyysistä. Samalla tulee paaluttaa vientiteollisuuden kilpailukyky työvoimakustannusten ankkuriksi muiden Pohjoismaiden tapaan.

Karu totuus on, että Suomi on menettänyt kilpailukykyä, ja talouden elpyminen edellyttää korjausliikettä. Jotta yritykset investoisivat Suomeen, täytyy luoda uskottava monen vuoden tulevaisuudenkuva, jossa vientiteollisuuden toimintaedellytykset kohenevat ja vakiintuvat.

On myös luotava tätä tavoitetta tukeva palkkaneuvottelujen käytännön marssijärjestys. Onko se perinteinen keskittäminen vai mennäänkö muiden Pohjoismaiden tapaan teollisuuden päänavaajamalliin? Tämä on työmarkkinaosapuolten asia.

Uskomme myös, että yrityksille tärkeässä paikallisessa sopimisessa voidaan edetä, jos luottamushenkilöiden toiminnan ja tiedonsaannin mahdollisuuksia kohennetaan ja ryhdytään aktiivisemmin soveltamaan lakia, joka sallii henkilöedustuksen yrityksen hallintoelimissä.

Työmarkkinajärjestöjen johtohenkilöiden kanssa käymissämme keskusteluissa meitä yllätti se, miten heikoksi paikallisten osapuolten keskinäinen luottamus nykyään arvioidaan.

Luottamusta voidaan rakentaa. Miksemme onnistuisi siinä, missä muut Pohjoismaat ovat onnistuneet?

Henkilöstön ja johdon yhteinen etu on, että onnistutaan tuottamaan mahdollisimman paljon arvonlisää yrityksen asiakkaille. Kummankin osapuolen huolet on syytä ottaa vakavasti.

Työntekijät pelkäävät yritysjohdon sanelua, kun taas monet yritykset näkevät nykyisen palkkamallin liian jäykkänä, jotta yritys voisi kasvaa. Kummallekaan näistä huolista ei pidä viitata kintaalla.

Ainakin Ruotsin kokemukset osoittavat, että kun palkkaneuvotteluja käydään yksilöllisesti, ammattiyhdistysliike ja paikalliset luottamusmiehet saavat uudenlaisen merkityksen työntekijöiden neuvottelujen tukemisessa ja auttamisessa.

Palkkamallin tarkistamisen yhteydessä on keskusteltava myös valtiovallan roolista.

Valtakunnansovittelijan toimintaa voi kehittää siihen suuntaan, että se tukee vientiteollisuuden ja kansantalouden kannalta suotuisaa kehityskulkua ja osapuolten toivomaa neuvottelujen marssijärjestystä. Virkamiehet voivat analyyseillään tukea hyvää lopputulosta.

Hallituksen finanssipolitiikan raamit ovat väestön ikääntymisen vuoksi ahtaat, mutta valtiovallan on toki syytä koettaa omilla toimillaan tukea uuden palkkaneuvottelumallin onnistumista.

Anders Borg
Ruotsin valtiovarainministeri
vuosina 2006–2014
Juhana Vartiainen
ylijohtaja, Valtion
taloudellinen tutkimuskeskus
kansanedustajaehdokas (kok)

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat