Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnteon on oltava aina kannattavaa

Mielipide
 
Tiina Jäppinen

Espoolaiset siivoojat Kai Kärkkäinen ja Mikko Levänen ovat joutuneet palkan ja työkyvyttömyyseläkkeen yhteensovittamisen loukkuun (HS Kaupunki 12. 3.). He jäävät ilman työtä, koska Espoo-lisä ei sovi osa-aikatyöhön.

Jos järjestöllä olisi ollut varaa maksaa pidemmästä työajasta, miehet eivät toisaalta olisi voineet ottaa 85-prosenttista työaikaa vastaan, koska silloin heiltä työkyvyttömyyseläke leikkautuisi kerralla ja toimeentulo muuttuisi epävarmaksi.

Moni vähimmäistyökyvyttömyyseläkkeellä oleva törmää kannustinloukkuihin. Vates-säätiön selvitysten mukaan loukku voidaan poistaa suhteuttamalla eläke palkkaan samaan tapaan kuin työttömyysturvassa. Uudistuksella olisi satojen miljoonien eurojen potentiaaliset vaikutukset julkiseen talouteen.

Suomalaisista työikäisistä 1,9 miljoonalla on vähintään yksi pitkäaikaissairaus tai vamma. Työ- ja elinkeinotoimistoissa oli vuonna 2013 luokiteltu 90 000 asiakasta, joiden työllistymistä vaikeuttaa vamma tai sairaus. Työkyvyttömyyseläkettä saa noin 250 000 ihmistä.

Työnantaja voi saada palkkatukea, kun se palkkaa vammaisen tai pitkäaikaistyöttömän työnhakijan, jolla on vaikeuksia työllistyä. Osalle heistä osa-aikaisuus on ainoa mahdollisuus tehdä töitä jaksamisen takia.

Erilaiset tuet ja palkka pitää pystyä yhdistämään joustavasti. Työmarkkinoilla olemisen pitäisi aina olla kannattavaa – olipa kyse sitten kokoaikaisesta tai osa-aikaisesta työstä.

Ansaintarajakäytännöt vaihtelevat myös riippuen siitä, mistä työkyvyttömyyseläkkeen saa. Yhteistä näyttää olevan se, että jos ansaintarajan ylittää vähänkin, menee koko eläke. Palkan ja eläkkeen yhdistämiseen tarvitaan joustavuutta.

Toivottavasti kehitysvammaiset miehet saavat osa-aikaista työtä myös tulevaisuudessa. Toivotaan, että Espoo-lisä joustaisi sen verran, että se olisi mahdollista. Jos näin käy, sekä miehet, työnantaja että Espoon kaupunki voittavat. Miehet saavat palkkansa, työnantaja työpanoksen ja Espoon kaupunki kaksi hyvinvoivaa asukasta, jotka rahoittavat työllään oman elämänsä.

Tiina Jäppinen
Vates-säätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat