Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työkyvyttömyyseläke palautuu maksuun helposti

Mielipide
 
Marja-Leena Seppälä

Jutussa "Työajan pidennys veikin työt" (HS Kaupunki 12. 3.) todettiin, että eläke pitää lepäämisen jälkeen hakea aina uudelleen ja että tämä on pitkä ja hikinen byrokraattinen reissu.

Kansaneläkelain mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen lepäämään jättäminen on helppoa ilmoittaa Kelaan. Eläkkeen voi myös palauttaa maksuun lepäämisaikana yhtä helposti.

Lepäämislain tavoite on, että työkyvyttömyyseläkkeellä olevat voisivat tutustua tai palata joustavasti työelämään. He voivat kokeilla työntekoa ja saada eläkkeen uudelleen maksuun ilman työkyvyn arviointia eli eläkkeen uudelleen hakemista.

Työkyvyttömyyseläke voi olla lepäämässä vähintään kolme kuukautta ja enintään kaksi vuotta yhtenä jaksona. Eläkkeen voi myös jättää lepäämään useamman kerran.

Eläkkeen lepäämisaikana henkilö ei saa eläkettä vaan palkan työstään. Työnteosta karttuu myös työeläkettä. Kun työnteko päättyy tai työansio jää alle ansiorajan (746,57 euroa kuukaudessa vuonna 2015), Kela palauttaa lepäämään jätetyn, kansaneläkkeenä maksettavan työkyvyttömyyseläkkeen maksuun.

Vapaamuotoinen ilmoitus Kelaan riittää, kun aloittaa työt tai lopettaa ne. Ilmoituksen voi tehdä joko Kelan verkkoasioinnin viestipalvelussa, puhelimitse tai käymällä toimistossa. Toki voi käyttää myös paperilomaketta. Palkkalaskelman voi antaa ilmoituksen tueksi.

Lepäämislain ansiorajan tarkoitus ei ole se, että työntekoa pitäisi vähentää, jos palkka ylittää ansiorajan. Kun työskentely onnistuu niin hyvin, että työnteko jatkuu kahden vuoden jälkeen, lepäämässä ollut työkyvyttömyyseläke lakkautetaan. Entinen eläkeläinen on silloin tavallinen palkansaaja.

Lakkautuksen jälkeen työkyvyttömyyseläke pitää hakea uudelleen. Jos palkkatulot nousevat yli ansiorajan ja ilmoitus Kelaan jää tekemättä, vaarana on, että Kela perii aiheettomasti maksetut eläkkeet takaisin.

Marja-Leena Seppälä
etuuspäällikkö
terveysosasto, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat