Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakenteet ja asenteet vaikuttavat yliopistojen opetuksen laatuun

Mielipide
 
Jukka Kekkonen

Anna-Sofia Berner puolusti (HS Sunnuntai 8. 3.) ajatusta, jonka mukaan yliopistojen tulisi olla kouluja. Hän käytti perusteena omien kokemustensa ohella professori Bengt Holmströmin ajatuksia. Aiheesta virinnyttä keskustelua on vaivannut se, ettei asenteita ja koulutuksen rakenteita eroteta eikä pohdita niihin vaikuttavia syitä. Myös itse koulumaisuuden sisältö pitäisi täsmentää.

Yhdysvaltojen vauraita huippuyliopistoja on hyvä käyttää positiivisena vertailukohtana. Niissä opettaja–oppilas-suhde on ratkaisevasti pienempi kuin suomalaisissa yliopistoissa.

Kun opiskelijat maksavat kalliit lukukausimaksut, syntyy luonnostaan asetelma, joka on puolin ja toisin edullinen. Opettajat voivat nauttia pienten ryhmien ohjaamisesta ja oppilaat voivat vaatia yksilöllistä opetusta taloudellisten panostensa vastapainoksi. Näin rakenteet toimivat innostavien asenteiden kasvualustana.

Suomessa tilanne on valitettavasti toisenlainen. Opettaja–oppilas-suhde on huomattavasti heikompi. Lisäksi tutkinto-opetus on maksutonta, mutta toimeentulon vaikeudet estävät usein vahvasti sitoutuneen opiskelun. Näiden tosiasioiden vuoksi myös keinot, joilla voitaisiin vaikuttaa opetuksen laatuun ja opiskelijoiden tyytyväisyyteen, ovat erilaiset. Tässä on kysymys rakenteista.

Viime vuosien trendi Suomessa on suosinut juuri Bernerin kaipaamaa koulumaisuutta, tosin sen pahimmassa ilmenemismuodossa, jota leimaa opintopolkujen kaventaminen, tiukka opintojen ohjaus suunnitelmineen ja jatkuvine kontrolleineen. Tällainen koulumaisuus on lisännyt byrokratiaa ja vähentänyt opiskelijoiden valinnanvapautta.

Muutos tähän suuntaan on ollut seurausta yliopistouudistuksesta, joka on vaikuttanut kielteisesti suomalaisten yliopistojen toimintaan.

Kun suomalaiset yliopistot on ajettu taloudellisesti yhä ahtaammalle, muutokset ovat merkinneet opetushenkilökunnan vähenemisen myötä myös opetuksen määrän laskua. Työtaakka on kasvanut ja akateemiseen maailmaan sopimaton johtamismalli on heikentänyt työtyytyväisyyttä.

Kaikesta huolimatta myös Suomen yliopistoissa on Bengt Holmströmin kaltaisia professoreja ja muita opettajia, jotka tekevät työtään intohimoisesti ja pyrkivät palvelemaan opiskelijoita. Laadukasta tutkimukseen perustuvaa opetusta ei yliopistoissa kuitenkaan ole riittävästi.

Jotta voisimme korjata tilannetta, täytyy analyysin olla oikea. Nykyisillä ja vähenevillä resursseilla ei pystytä parantamaan opetuksen laatua laajalla rintamalla. Mutta yrittää pitää.

Oikea ratkaisu ei kuitenkaan ole koulumaisuus sen Suomessa toteutetussa muodossa. Päinvastoin juuri se on tuhoisaa älyllisen luovuuden ja kriittisen ajattelun näkökulmasta. Uutta ajattelua syntyy erilaisia ja yllättäviä oppiaineita opinnoissa yhdistellen.

Berner korosti kirjoituksessaan sitä, kuinka opiskelijoiden tyytyväisyys vaikuttaa niin siihen, kenen luennoilla käydään samoin kuin opiskelupaikan valintaankin.

Juuri tämän vuoksi tai tästä huolimatta Suomen yliopistoissa on suuri määrä opintoaloja, joihin on vuodesta toiseen valtava hakupaine, vaikka opetuksen taso ei sitä edellyttäisi. Odotukset tutkinnon tuottamista mahdollisuuksista työelämässä vaikuttavat ratkaisevasti valintoihin.

Jukka Kekkonen
oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori
Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat