Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkamallin uudistus lisää tuottavuutta

Mielipide
 
Elina Moisio

Anders Borg ja Juhana Vartiainen tarkensivat mielipidekirjoituksessaan (HS 18. 3.) ajatuksiaan suomalaisen palkkamallin uudistamisesta. He nostivat esiin tärkeitä kysymyksiä palkkamallin vaikutuksista yritysten kilpailukykyyn, tuottavuuteen, hintoihin, työllisyyteen sekä työvoimakustannuksiin.

Palkan vaikutus tuottavuuteen perustuu paitsi kustannuksiin myös palkan kannustavuuteen. Miten palkkaus kannustaa meitä palkansaajia toimimaan ahkerammin ja fiksummin, auttamaan työkavereita tai ehdottamaan parannuksia tuotteisiin ja työmenetelmiin? Houkutteleeko ja sitouttaako yrityksen palkkapolitiikka parhaita osaajia? Omalla hyvällä suorituksella ansaittu palkankorotus motivoi paremmin kuin yleiskorotus.

Valitettavan monessa työpaikassa paikallisen sopimisen mahdollisuuksia ei ole hyödynnetty. Syinä tähän saattaa olla puutteellinen tieto palkkapolitiikan myönteisistä vaikutuksista tuottavuuteen mutta myös sopimisen ja palkkausasioiden hyvän hoitamisen vaatima työpanos.

Kannustavuuden näkökulmasta tarvitaan laajaa tulkintaa uudesta palkkamallista. Miten saadaan työehtosopimukset ja paikallinen sopiminen yhdistettyä saumattomasti työpaikkojen henkilöstö- ja palkkapolitiikkaan sekä kannustaviin palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmiin? Mitä se edellyttää eri tasojen sopijoilta? Entä henkilöstöjohdolta?

Uudessa palkkamallissa näytön paikkana todellakin ovat työpaikkojen palkkakeskustelut, ja palkkamallin onnistumista mitataan myös henkilöstökyselyillä.

Elina Moisio
palkkausasiantuntija, TkL
Teknologiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat