Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomenlinna ei saa pudota maailmanperintölistalta

Mielipide
 
Sinikka Muurimäki

Katajanokan rannan rakentaminen vaarantaa Suomenlinnan aseman maailmanperintökohteena. Suomessa on seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, joista Suomenlinna on yksi.

Maailmanperintökohteisiin kuuluu suoja-alue, joka ympäröi varsinaista kohdetta. Suomenlinnan suoja-alueeseen kuuluu myös Katajanokan ranta. Alueen kansallista merkitystä korostaa se, että Suomenlinna ja sen suoja-alue on julistettu osana merellistä Helsinkiä yhdeksi Suomen kansallismaisemista.

Suomenlinnan lauttarannasta ja laivareiteiltä on tärkeimmät näkymät juuri Katajanokan rantaan.

Laivareiteiltä avautuvan maiseman kannalta on oleellista, että näkymä Suomenlinnan rantatiellä ja Katajanokan rannassa on puuriveiltään ja sommittelultaan symmetrinen. Tämä on ollut Katajanokan rannan suunnittelussa perusta, jonka toivomme säilyvän vastedeskin.

Suomi on hakenut Unescon suoja-alueen pienentämistä voidakseen rakentaa massiivisesti Helsingin ranta-alueita. Unescossa ei ole suostuttu suoja-alueen pienentämiseen, ja Suomenlinna on asetettu tarkkailulistalle.

Katajanokan kärkeen yleiskaavaluonnoksessa suunniteltu merialueen täyttäminen, koko nykyisen ranta-alueen korottaminen tulva-rajan yläpuolelle ja tämän alueen rakentaminen täyteen kerrostaloja ei ole sallittua maailmanperintökohteen suoja-alueella. Jos näin tapahtuu, Suomenlinna uhkaa pudota pois Unescon maailmanperintölistalta.

Listalta on poistettu maailmanlaajuisesti ainoastaan kaksi kohdetta. Putoamisella olisi merkittäviä vaikutuksia Helsingin imagolle.

Maailmanperintökohteiden suojelu tähtää koko ihmiskunnan historian säilyttämiseen, myös meidän. Muualla on tuhottu maailmanperintökohteita, haluammeko mekin osallistua siihen?

Sinikka Muurimäki
arkkitehti, Safa
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat