Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuopion kaupungin olisi pitänyt lunastaa Kanttila

Mielipide
 
Ritva Hartzell Kaisa Korhonen

Kirjailija Veijo Baltzar on tehnyt rakennusliikkeen kanssa esikauppasopimuksen Minna Canthin kotitalosta Kanttilasta. Baltzar aikoo remontoida talon kulttuuri- ja kongressikeskukseksi.

Koko viime syksyn ajan toimimme aktiivisesti Minna Canthin kotitalon puolesta. Kuopion kaupunkia on useita kertoja, eri keinoin ja lähetystöin painostettu ostamaan talo ja korjauttamaan se käyttökuntoon tunnetuksi kulttuurinähtävyydeksi.

Kanttilasta on toivottu vireää kulttuurikeskusta, johon liitettäisiin alkuperäinen asuintila, rekonstruoitu kauppapuoti, juhlahuoneisto, kirjakahvila ja työtilat muutamalle paikalliselle kirjailijalle.

Minna Canth -seuran edellinen puheenjohtaja Kaari Utrio lähestyi suunnitelman toteuttamiseksi kymmenisen vuotta sitten paikallisen kulttuuridelegaation kera sekä kaupungin johtoa että eduskuntaa, mutta tuloksetta. Kaupunki valitti rahapulaa ja vähätteli rakennuksen kulttuurihistoriallista merkitystä.

Suomessa naistaiteilijoille ei juuri ole perustettu museoita tai kulttuurikeskuksia.

Minna Canth oli aikansa merkittävä vaikuttaja, näytelmäkirjailija ja lehtinainen, joka kirjoituksissaan otti voimakkaasti kantaa Kuopion ja koko Suomen silloisiin sosiaalisiin epäkohtiin. Kaupungin kerma ei seurannut tätä hyvällä silmällä. Minna Canth oli nainen, ja naisen kuului vaieta "seurakunnassa".

Canth seurasi kuitenkin tarkasti aikakautensa kulttuurivirtauksia ja etenkin eurooppalaisia yhteiskunnallisia aatteita, jotka ajoivat työväestön, syrjäytyneiden, vähemmistöjen ja köyhien aseman parantamista. Hän ryhtyi auttamaan kuopiolaisia vähäosaisia, ja samalla hän hoiti yksinhuoltajana seitsenlapsista perhettään.

Auttamiaan vähäosaisia hän otti esille näytelmissään ja korosti etenkin naisen ja miehen tasa-arvoa.

Kun kaupungin johto antoi toistamiseen ymmärtää, ettei se osta ja kunnosta Kanttilaa, aloimme aktiivisesti ottaa yhteyksiä eri tahoihin presidenttiparia myöten.

Kun Kuopion kaupunginjohtaja alkoi jo osoittaa myönteistä kiinnostusta hanketta kohtaan, tulikin yllättäen tieto, että kirjailija Veijo Baltzar aikoo ostaa ja kunnostaa talon vaadittujen suunnitelmien mukaisesti.

Kuopion kaupungin olisi pitänyt moraalisista ja kulttuurisista syistä lunastaa talo jo aikoja sitten. Nyt kaupungin johto pääsi kuin koira veräjästä yksityisen henkilön avulla, mikä ei vastaa talon puolesta tehdyn aloitteen yhteisöllistä henkeä.

Taistelultamme hävisi pohja ja Kuopion Minna-vastaisuus sai luvan kyteä edelleen.

Ritva Hartzell
kirjailija
Kaisa Korhonen
teatteriohjaaja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat