Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alakoulun opettaja venyy moneen

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Olen alakoulun opettaja. Joskus toivoisin, että luokassani olisi videokuvaaja, joka tallentaisi koulupäivän tilanteet. Tallenteet kertoisivat, että tämän ajan lapset ovat usein rohkeita, avoimia ja tottuneita puhumaan. Se on hyvä. Mutta esille tulisi myös, että heillä on mitä moninaisimpia keinoja, temppujakin, hakea huomiota. Lapsilla on aikuisen huomion nälkä.

On kiva tulla töihin, kun jotkut oppilaat juoksevat ottamaan minua halauksin vastaan heti aamusta. Monesti nuo halaukset on uusittava päivän mittaan.

Videolta näkyisi muutakin. Joku kiukuttelee lattialla ja kieltäytyy ryhtymästä hommiin. Moni lapsi ohittaa ohjeen kuulematta tai välittämättä siitä. Yksi itkee pahoitettuaan mielensä koulutoverin sanottua hänelle rumasti. Joku ärsyyntyy toisen käytöksestä: tönäisee, lyö tai kokeilee "leikillään" näkemäänsä potkunyrkkeilyä. Välillä lentää kädestä kynä, kirja tai joskus sakset. Joskus oppilaat päästävät suustaan alapään sanoja. Minä puhuttelen, keskustelen ja nuhtelen. Muita keinoja ei juuri ole.

Jokaiseen oppilaaseen tahtoisi suhtautua oppilastuntemuksensa puitteissa mahdollisimman viisaasti; ymmärtää häntä ja hänen käytöksensä mahdollisia syitä sekä auttaa häntä kykynsä mukaan. Ohjata silloin, kun hän pyytää apua tehtävien ymmärtämiseksi.

Videolla vilahtaisi tehtävistä innostunut tai niitä tunnollisesti suorittava oppilas. Hän selviytyy usein itsenäisesti, mutta hänkin tahtoo palautetta työstään. Hetkittäin tämä oppilas seuraa ihmeissään luokassa tapahtuvaa "näytelmää".

Video paljastaisi tosiasian, että olen luokassa suurimmaksi osaksi yksin. Luokkaan on integroitu erityistä ja tehostettua tukea tarvitsevia oppilaita.

Mukana on myös lapsia, joille tukipäätöksiä ei ole tehty, mutta jotka sellaista tarvitsisivat. Eivät hitaasti tai nopeasti etenevät oppilaat ole luokassa välttämättä haasteellisimpia opettajalle. Turhautuneet, keskittymiskyvyttömät ja aggressiivisesti käyttäytyvät häiritsevät muiden opiskelua eniten.

Vähitellen videolla alkaa näkyä keinonsa loppuun käyttänyt, väsynyt opettaja.

Erityisopettajan tai kouluavustajan kanssa tehty samanaikaisopetus on mahtava juttu. Kunpa säästöt vain eivät olisi tehneet tästä niin harvinaista "etua".

Olisi mielenkiintoista kuulla erityispedagogiikan professori Timo Saloviidan (HS Vieraskynä 4. 3.) ohjeita, miten hän toimisi erilaisissa tilanteissa. Vai tulisiko hänelle tunne, että ryhmä on liian suuri ja heterogeeninen yhdelle ihmiselle?

Luokanopettaja
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat