Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koululaisille hoivatyön tutustumisjakso

Mielipide
 
Susanna Kekomäki

Oli pysäyttävää lukea Tilastokeskuksen vuoden 2012 hyvinvointikatsauksesta, että heinäkuussa 2012 yli 65-vuotiaiden määrä ylitti miljoonan. Myös yksin asuvien vanhusten määrä yllätti: vuonna 2011 yksin asuvista 20 prosenttia oli yli 74-vuotiaita.

Helsingin Sanomissa on kirjoitettu hoiva-alan toimijoista (HS Sunnuntai 15. 3. ja HS Mielipide 17. 3.).

Haluaisin tuoda vielä lisää toimijoita hoiva-alalle. Yksinäisiä vanhuksia on niin paljon ja heidän määränsä vain kasvaa, joten ehdotan koulujen yläasteiden työelämään tutustumisviikon (tet) rinnalle hoiva-tet-järjestelmää, jossa oppilaat menisivät yksin asuvien luo auttamaan helpoissa asioissa, kuten kaupassa käymisessä, siivoamisessa ja ruoanlaitossa tai menisivät palvelulaitoksiin pitämään ikäihmisille seuraa. Seuran pitäminen ja pienissä kotiaskareissa auttaminen ei olisi homma eikä mikään ja voisi olla mieluinen tehtävä monille nuorille.

Kun nuori menee töihin palvelulaitokseen, hän yleensä päätyy vain työntekijöiden riesaksi. Mutta jos tehtäisiin niin, että nuoret täydentäisivät työntekijöiden töitä, jolloin nuorten työnä olisi pitää seuraa ja keskustella vanhusten kanssa, työ olisi luultavasti paljon halutumpaa.

Vanhusten luona käyminen olisi sekä nuoren näkökulmasta hauskaa puuhaa että varmasti vanhuksenkin mielestä mukavaa, kun joku tulee auttamaan arkipäiväisissä asioissa ja keskustelemaan ajankohtaisista tapahtumista. Samalla vanhusten käsitykset nuorista avartuisivat, kun he pääsisivät tutustumaan nuoriin paremmin.

Vanhusten luona suoritettava hoiva-tet olisi panostusta tulevaisuuteen. Pitää vain löytää rohkeita ja kokeilunhaluisia kouluja, jotka rupeaisivat yhdessä kansalaisjärjestöjen ja hoitolaitosten kanssa miettimään, miten hoiva-tet voitaisiin käytännössä toteuttaa. Hoiva-tetin kautta nuoret saisivat työkokemusta, sillä ilman minkäänlaista kokemusta työn hankkiminen voi olla vaikeaa.

Susanna Kekomäki
koululainen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat