Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskuntavaalit ovat henkilövaalit

Mielipide
 
Tapio Salminen

Päivi Suurhasko kirjoitti (HS Mielipide 19. 3.), että eduskuntavaalit eivät ole henkilövaalit, koska yksittäinen edustaja ei voi sooloilla eduskunnassa eikä poiketa puolueensa linjasta. Näin asia käytännössä onkin, sillä eduskunnassa vallitsee ryhmäkuri: puoluejohto määrää ainakin tärkeissä asioissa miten pitää äänestää. Jos ei tottele määräyksiä, siitä voi seurata rangaistuksia, kuten määräaikainen erottaminen ryhmästä.

Perustuslain 29. pykälä määrittelee kansanedustajan riippumattomuuden: "Kansanedustaja on velvoitettu toimessaan noudattamaan oikeutta ja totuutta. Hän on siinä velvollinen noudattamaan perustuslakia eivätkä häntä sido muut määräykset." Tämä pykälä kieltää yksiselitteisesti noudattamasta puo–luejohdon määräyksiä, jos ne sotivat edustajan jostakin asiasta itse oikeaksi tuntemaa käsitystä vastaan.

Jos edustaja ryhmäkurin nimissä silti noudattaa johdon määräystä, hän rikkoo perustuslakia ja häntä kuuluisi rangaista siitä. Puoluejohtoa voitaisiin syyttää rikokseen yllyttämisestä. Kyllä eduskuntavaalit ovat henkilövaalit. Eri asia tietenkin on, että puolueet ovat katsoneet oikeudekseen kävellä perustuslain yli.

Tapio Salminen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat