Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallinen sopiminen ei ole rakettitiedettä

Mielipide
 
Timo Koskinen

Suomen Yrittäjät esitti (HS Vieraskynä 18. 3.) huolensa siitä, että työehtosopimusten joustamattomuus vie Suomesta työpaikat.

Näin suoraviivaista johtopäätelmää työehtosopimuksista ei voi tehdä, sillä työehtosopimuksiin on jo vuosia kirjattu mahdollisuuksia joustoon ja niissä on huomioitu toimialojen erityisvaateet.

Muun muassa teollisuudessa on käytössä jatkuvan neuvottelun periaate, eli osapuolet pohtivat säännöllisesti sopimusten kehittämistä arjen tarpeisiin. Jo nyt on sovittu esimerkiksi työaikojen osalta tasoittumisjaksoista, joilla yritykset voivat tasata suhdannevaihtelun vaikutusta tuotantoonsa.

Neuvottelumenettelyissä on varmasti aloittain vielä paljon parannettavaa. Tehostaminen vaati kuitenkin aitoa sitoutumista kummaltakin osapuolelta.

Työnantajan keino osoittaa sitoutuminen on järjestäytyminen työnantajajärjestöön. Villillä työnantajalla ei ole samanlaista mahdollisuutta vaikuttaa sopimusten sisältöön tai tulkintaan.

Palkansaajien järjestäytyminen on Suomessa maailman huippuluokkaa. Saman järjestymisen halun soisi ulottuvan myös Suomen Yrittäjien jäsenkenttään.

Palkansaajan vinkkelistä paikallinen sopiminen ei ole rakettitiedettä: useimmin tarvitaan ratkaisuja työaika- tai työjärjestelyihin. Näistä sovitaan jo paljon paikallisesti.

Yrittäjien näkemykset, ettei työpaikoilla sovittaisi asioista, liittyvät lähinnä palkankorotuksiin, lomarahasta luopumiseen ja pekkasvapaisiin sekä vähimmäispalkkoihin ja ylityökorvauksiin, siis niistä luopumiseen tai niiden siirtämiseen odottamaan parempia aikoja.

Kannattaakin kysyä, unohtuiko keskustelussa jouston kaipuusta jokin olennainen seikka.

Timo Koskinen
päälakimies
SAK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat