Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitran raportti ei ota kantaa työajan pidentämiseen

Mielipide
 
Jukka Ahtela

Sitra julkisti keskiviikkona työaikasääntelyä ja sen kehitystarpeita luotaavan Kello raksuttaa mennyttä aikaa -selvityksen, jonka laadin saamani toimeksiannon pohjalta.

Työajan sääntelyllä viitataan erityisesti työaikalakiin, työ- ja virkaehtosopimuksiin sekä lukuisiin muihin lakeihin, sopimuksiin ja käytäntöihin, jotka määrittävät suomalaisten päivittäistä työaikaa ja sen sijoittumista sekä sitä koskevia korvauksia.

Tätä kokonaisuutta selvityksessä tarkastellaan muun muassa työntekijän suojelun, työaikajoustojen, uuden teknologian tuomien mahdollisuuksien ja työllisyysvaikutusten näkökulmasta.

Aineistoa kerätessäni haastattelin kahdeksaakymmentä työmarkkinoiden asiantuntijaa varmistaakseni mahdollisimman laajan katsannon asiaan.

Selvityksen keskeinen viesti on se, että työaikasääntely on jäänyt jälkeen työelämän nopeasta muutoksesta ja sitä tulisi kehittää tulevaisuutta silmällä pitäen työntekijöiden, työnantajien ja koko yhteiskunnan parhaaksi.

Helsingin Sanomissa ja sen digilehdessä 18. 3. julkaistu juttu vei keskustelua väärään suuntaan, joten pidän tarpeellisena virheellisten tietojen oikaisemista.

Selvitykseen sisältyy neljä konkreettista kehitysehdotusta, mutta yksikään niistä ei liity työaikojen pidentämiseen. Kyseisen asian tarkastelu ei myöskään sisältynyt Sitran toimeksiantoon. Tämän asian tuon tekstissä selvästi esille pariinkin otteeseen.

Työaika vaikuttaa monin tavoin työntekijöiden hyvinvointiin. Tutkimusten mukaan vaikutusmahdollisuus omiin työaikoihin vähentää esimerkiksi sairauspoissaoloja ja lisää työmotivaatiota.

Työajan seurannan vähentyessä ja itsenäisen työn lisääntyessä tarvitaan ennen kaikkea hyvää johtamista. Sillä varmistetaan, että työpaikoilla tehdään oikeita asioita ja jätetään aikaa ajattelulle sekä palautumiselle.

Käymieni keskustelujen ja eilisen Sitra Debatti -keskustelun pohjalta uskallan todeta, että niin työntekijä- kuin työnantajapuolellakin ollaan laajasti sitä mieltä, että työaikasääntelyn uudistukselle on tarvetta.

Jukka Ahtela
varatuomari, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat