Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työehtosopimukset eivät estä kilpailukykyä

Mielipide
 
Antti Palola Katarina Murto

Suomen Yrittäjien Rauno Vanhasen ja Janne Makkulan mielestä työehtosopimusten pitäisi olla joustavampia (HS Vieraskynä 18. 3.). He kaipasivat lisää työnantajalähtöistä joustoa ja mahdollisuutta poiketa työehtosopimuksista paikallisesti.

Yrittäjiltä on unohtunut, että työehtosopimusjärjestelmämme perustuu sopimiseen. Tämä oli lähtökohta myös, kun työllisyys- ja kasvusopimuksessa keskusjärjestöt antoivat suosituksen siitä, että alakohtaiset sopijaosapuolet neuvottelevat käytössä olevista työehtosopimuskeinoista työpaikkojen, yritysten ja julkisyhteisöjen toiminnan turvaamiseksi, kun ne joutuvat poikkeuksellisiin taloudellisiin vaikeuksiin. Näiden kriisilausekkeiden saaminen osaksi työehtosopimuksia edellytti sopimista.

Sopimusjärjestelmämme kivijalka ovat yleissitovat työehtosopimukset. Ne takaavat työsuhteen vähimmäisehdot kaikille sopimuksen soveltamisalan työntekijöille. Tämä on työnantajien etu, koska näin ehkäistään palkkojen polkeminen ja kilpailun vääristyminen. Tämä turvaa työrauhaa ja edistää tasa-arvoa työntekijöiden kesken.

Yrittäjät katsovat, että työmarkkinoiden joustamattomuus on pienten yritysten toiminnan turvaamisen este. Ovatko yrittäjät todella sitä mieltä, että työntekijöiden pitäisi kantaa yrityksen menestymisen riski? Jos liikeidea ei toimi, yritys ei menesty, vaikka työntekijät tekisivät työtä ilmaiseksi.

Palkkoja polkemalla lisäisimme yhteiskunnan kustannuksia, emme lisäisi työntekijöiden ostovoimaa, kotimainen kulutus vähenisi ja talouden taantuma syvenisi. Joustavuus ei siis voi olla vain työnantajalähtöistä ja yrityksen tuottavuutta edistävää.

Lainsäädäntö antaa paljon mahdollisuuksia sopia asioista työehtosopimustasolla toisin, kuten teknologiateollisuuden työehtosopimuksessa on sovittu. Miksi teknologiateollisuuden kilpailukyky ei ole kohentunut?

STTK haluaa edistää suomalaista työelämää ja arvioi jatkuvasti työelämän ja toimintaympäristön muutoksia.

Paikallisen sopimisen lisääminen edellyttää keskustelua siitä, miten osapuolten asema saadaan tasaveroiseksi, yhteistoimintamenettely toimivaksi ja luottamus paremmaksi. Luottamusta ei luoda lainsäädännöllä.

Antti Palola
puheenjohtaja, STTK
Katarina Murto
johtaja, STTK

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat