Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys metropolialueen kuntajaosta pitää lopettaa

Mielipide
 
Jukka Mäkelä Torsten Widen Mikael Grannas Kari Nenonen

Erityistä kuntajakoselvitystä on nyt käsitelty kuntien valtuustoissa, ja myös kuntalaiset ovat saaneet kertoa näkemyksensä liitoksen tarpeellisuudesta. Kunnista kaikki ovat nyt tehneet valtuustossa päätökset, ja Helsinkiä lukuun ottamatta kuntaliitokseen suhtaudutaan selkeän kielteisesti.

Valtion käynnistämälle kuntajakoselvitysprosessille tulee panna viimein piste kuntien toiveita kunnioittaen. Helsingin seudun haasteisiin ei vastata esitetyllä kuntaliitoksella.

Selvityksessä on nähty useita puutteita, joista keskeiset liittyvät talouteen. Selvityksessä ei esitetä talouden näkökulmasta perusteita sille, miksi kuntaliitos olisi tarpeellinen eikä myöskään arvioida kuntaliitoksen toteutuksen kustannuksia.

Selvityksestä puuttuvat uuden metropolikaupungin tulopohjan perustat, kuten kunnallisveroprosentit ja kiinteistöveroprosentit sekä esitys yhtenäisistä asiakasmaksuista ja taksoista. Selvitys ei anna päättäjille ja kuntalaisille faktoihin perustuvia tietoja kuntaliitoksen jälkeisistä palveluista ja niiden rahoituksesta.

Selvityksen taloustarkasteluissa ei ole suhteutettu selvitysalueen kuntien tilannetta, elinvoimaa ja kehitysnäkymiä koko maan kuntakenttään.

Viiden kunnan kuntaliitoksen seurauksena maahan syntyisi 1,1 miljoonan asukkaan kaupunki, jonka kokoero muihin kuntiin ja erityisesti naapurikuntiin olisi merkittävä. Esitetty viiden kunnan liitos vaikeuttaisi naapurikuntien kanssa tehtävää yhteistyötä. Kuntaliitos ei ratkaise laajemman Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen ongelmia.

Yhdistyneestä kunnasta tulisi yksi Suomen suurimpia työnantajia. Tämän suuruusluokan kuntaliitoksesta, jossa hyvin erilaiset organisaatiokulttuurit yhdistyvät, ei ole kokemusta ja se sisältää paljon isoja riskejä. Uusi valtava organisaatio vaatii paljon johtamiselta. Organisaatio- ja toimintakulttuurien erot ovat suuri haaste. On uhkana, että metropolikaupungin laaja toiminta-alue ja palveluvolyymien huomattava kasvu lisäävät hallintoa ja palvelujen byrokraattisuutta. Ison organisaation vaarana on hierarkkisuus, kankeat hallinnolliset käytännöt ja raskaat johtamisjärjestelmät.

Selvitys ei anna asukkaille kansanäänestykseen riittävästi tietoa kuntaliitoksesta sekä sen vaikutuksista asukkaiden palveluihin ja talouteen.

Valtuustolle on annettu vahvat oikeudet edustaa asukkaita. Kunnat ovat sanoneet liitokselle ei, ja tätä kuntien enemmistön kantaa tulee kuunnella.

Jukka Mäkelä
Espoon kaupunginjohtaja
Torsten Widen
Kauniaisten kaupunginjohtaja
Mikael Grannas
Sipoon kunnanjohtaja
Kari Nenonen
Vantaan kaupunginjohtaja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat