Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallitus ja eduskunta syrjivät eläkeläisiä

Mielipide
 
Tarmo Pukkila

Maksussa olevien työeläkkeiden indeksissä hintojen muutoksen vaikutus on 80 prosenttia ja palkkojen muutosten osuus 20 prosenttia. Tämän perusteella työeläkeindeksi olisi ollut yli yhden prosentin vuodelle 2015. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti indeksin arvoksi kuitenkin 0,4 prosenttia, koska palkatkaan eivät nouse tätä enempää.

Tämä oli vahva kannanotto siihen suuntaan, että työeläkeindeksin tulisikin määräytyä sataprosenttisesti palkkojen perusteella. Vuoden 2015 eläkeindeksillä eläkerahastoille siirrettiin yli sata miljoonaa euroa eläkeläisten varoja. Tästä seuraa työeläkemaksun nousupaineen helpottuminen, kun eläkeläisetkin velvoitettiin – ilman mitään vastinetta – eläkerahastojen kartuttamiseen.

Tämä ei ole ainut esimerkki siitä, että veronmaksajien rahoitettavaksi siirretään työeläkemaksun nousupaineita. Toisen esimerkin tarjoaa vajaat kymmenen vuotta sitten toteutettu työnantajien kansaneläkemaksun poistaminen. Tällä toimenpiteellä veronmaksajien taakkaa lisättiin yli tuhannella miljoonalla eurolla vuodessa.

Syksyllä 2012 eduskunta teki päätöksen eläketulon lisäverosta. Päätöksen mukaan sekä suurituloisiin palkansaajiin että eläkeläisiin kohdistettiin vuodesta 2013 alkaen lisävero.

Eläketuloa saavien verovelvollisten verotusta kiristettiin siten, että luonnollisen henkilön tuli suorittaa eläketulostaan valtiolle eläketulon lisäveroa kuusi prosenttia siltä osin kuin eläketulo vähennettynä eläketulovähennyksellä ylittää 45 000 euroa. Suurituloisiksi palkansaajiksi katsottiin 100 000 euroa vuodessa ansaitseva. Sanotun rajan ylittäville tuloille säädettiin kahden prosentin solidaarisuusvero. Eläketulon lisävero säädettiin pysyväksi. Palkansaajille verosta tuli määräaikainen.

Korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) käsiteltävänä on lukuisia eläketulon lisäveroa koskevia valituksia jo vuodesta 2013 alkaen.

Päätöksellään 6. maaliskuuta KHO on tehnyt ennakkoratkaisupyynnön Euroopan unionin tuomioistuimelle yhden verovelvollisen valituksen perusteella. Päätös merkitsee sitä, että KHO lykkää asian käsittelyä.

Eläketulon lisävero osoittaa, ettei yksikään eduskuntapuolue eikä yksikään työmarkkinajärjestö ole nostanut sormeaan eläkeläisten puolustamiseksi raippaveroksi nimettyä veroa vastaan siitäkään huolimatta, että hallituksen esityksen perustelut ovat keskeisiltä osin totuudenvastaisia.

Italiassa säädettiin vuonna 2011 määräaikainen solidaarisuusvero eläkeläisille, joiden eläke ylitti 90 000 euroa vuodessa. Italian perustuslakituomioistuin totesi vuonna 2013 verolain olevan ilmeisessä ristiriidassa kansalaisten yhdenvertaisuutta koskevan perustuslain kanssa. Laki kumottiin perustuslain vastaisena ja syrjivänä sillä perusteella, että tietyn suuruista eläkettä saavan pitäisi maksaa enemmän veroa kuin samansuuruista palkkaa tai yrittäjätuloa saavan.

Ketkä puolustavat laillisuusperiaatetta elleivät sitä tee maan hallitus ja eduskunta? Tuoreessa muistissa on EU-komissaariksi siirtynyt entinen pääministeri, joka pääministeriaikanaan totesi keskeiseksi missiokseen EU:ssa juuri laillisuusperiaatteen pönkittämisen.

On sietämätöntä, että maan hallitus ja eduskunta syrjivät noin puolentoista miljoonan eläkeläisen joukkoa. Vaalien jälkeen uudelta hallitukselta on perusteltua odottaa syntyneiden vääristymien korjaamista.

Tarmo Pukkila
filosofian tohtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat