Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi Töölönlahden komeat puut kaadettiin?

Mielipide
 
Matti Linnoila

Aamulenkkini päätteeksi näin masentavan näyn: Töölönlahden etelärannalta, rannan ja kevyen liikenteen väylän välistä, oli kaadettu lähes kaikki puut. Lepät, haavat, raidat ja kaneilta säästynyt omenapuukin olivat poissa. Vain muutamia koivuja oli jätetty pystyyn. Aluskasvullisuuskin oli konevoimin jo osittain hävitetty.

Pysähdyin katsomaan puistotyömaan suurta karttakuvaa. Kyseisellä alueella pitäisi "säilyä lehtipuumetsikkö". Ilmeisesti koivu on suunnittelijoiden mielestä ainoa lehtipuu, ja muutama sellainen riittää metsiköksi.

Vimma, jolla kaupungin rakennusvirasto hävittää Helsingin vanhaa puustoa, on uskomaton. Vanhoja komeita puita kaadetaan "vaarallisina": Mechelininkadun puut halutaan "uusia", Sokoksen vieressä Mannerheimintiellä juuri oikeiksi puiksi ehtineet puut vaihdettiin mitättömiin taimiin, Helsinginkadun puiden tilalle halutaan pyöräteitä, ja niin edelleen.

Töölönlahden varsinaisella puistotyömaalla hävitettiin suurin osa vanhalle ratapiha-alueelle jo asettuneista kookkaista puista sen sijaan, että suunnittelijat olisivat pyrkineet säilyttämään niistä mahdollisimman monta. Eteläisessä Euroopassa varjellaan kaupunkimaisemassa myös vanhoja puita, suomalaisille byrokraateille niillä ei näytä olevan mitään arvoa.

Koko Töölönlahden kaupunkioloissa ainutlaatuinen lammenrantaidylli on seuraavaksi vaarassa. Julkisuudessa on ollut vihjeitä kaupungin suunnitelmista hävittää kauniit vanhat rantapuut ja muuttaa viehättävä luonnonmukainen ranta-alue kolkoksi kivetyksi rantaviivaksi. Surullisen näköinen koepätkä tehtiin Oopperan lähelle muutama vuosi sitten.

Täytyykö meidän vanhojen ihmisten lähteä elävinä kilpinä puiden ja rannan suojaksi, jotta tältä uhkaavalta katastrofilta vältyttäisiin? Ja milloin se pitää tehdä? Kaupunkikuvan tärvelijät osaavat naamioida ja piilotella suunnitelmiaan, jotta pääsevät tekemään yllätyshyökkäyksiä.

Matti Linnoila
Töölö, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat